(擺脫支那牛牛) 可能係全港最詳細美股新手教學文

1001 回覆
1211 Like 24 Dislike
Lm
Lm
Lm先
Lm
Lm
要啊
果1萬係用黎activate 你戶口

就算香港broker你遙距開戶都係要叫你存10000
開到國際版 但難保佢遲d會唔會封

總之有興趣就盡快試左先
留名學野
1. 一開始由美股起手更加好,美股市場係最大同最流通,好多投資者最尾都係殊途同歸玩返美股。等於你學踢波會去足球學校定係是但公園同d阿叔踢?

2. 我覺得你睇你資金量,資金唔多既人用一個戶口都夠。但如果你資金開始多既時候有多個戶口,一黎可以幫你分散風險(如果證券行有咩事/或者交易時段登入唔到),二黎兩個戶口可以行唔同strategy,比如一個係高風險少少既swing trade,一個就長渣唔理佢咁。

3. 你隨時都可以轉返入銀行,不過要比電匯手續費only

4. ETF唔係低風險,只係跟大市行。如果果年個市全年都跌輸錢唔出奇(E.G. 2008),或者你買果陣已經係全年既大市高位。

5. 冇咩特別需要CUT,大部分都冇maintenance fee,就算有你都冇錢係入面收你唔到。

6. Yes. Yes.
可唔可以直接將喺牛牛入面嘅美金直接過數去TD
應該唔得
倉先可以

有人得既歡迎留言
高質post,LM
想問下香港買美股除左平台費手續費,有冇其他費用? 例如洗唔洗交稅?
你唔用牛牛既話係0

冇其他費用

賣出會收你幾仙usd, 純粹交易所收,你邊度買都要比
Yes, ib果d會有手續費,留意返買股票會唔會用左孖展你唔知,孖展過夜要比息
留名
Thanks咁耐心解答我上面啲問題
另外想問下,如果英文唔太好,比較少睇美國news都適合玩美股?
同埋證券行免佣係指每次買賣都唔洗比手續費?
有冇各公司 盤前盤後交易時間參考
攬炒香港股市
英文差成點先 有lv4都夠
其實睇你自己決心ja
你好想賺到錢既你英文lv1都會狗衝
同埋FT/sofi都有中文

Yes唔洗比手續費
Ching, 我好似見過有人講用IB轉錢慳埋匯出

即是如用CS,TD等, 想出錢就先將USD射去IB->Citi, 而家係唔係仲可行?

利申: 新手
理論上可以
但好麻煩,慳得果dd
慳25鎂囉, 不過唔係經常拎出來, 俾下都無妨, 轉來轉去真係煩的
想問下day trade樓主點簡股
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞