(擺脫支那牛牛) 可能係全港最詳細美股新手教學文

1001 回覆
1211 Like 24 Dislike
唔會丫
不過拎錢匯出要收35 USD,冇咩事都唔好拎
或者儲埋一次過拎
Firstrade比較簡陋,但其實規模都大,唔洗擔心會執粒果d

睇個人需要,如果你冇咩操作既話firsttrade開戶應該最爽手。
真離岸+中文客服

如果你係有心鑽研下股票就CS/TD/IB
唔知上面有冇人講
cs係可以本地過數
轉帳去 citi na 呢個戶口就得
本地港幣戶口嚟
轉完佢會自動用cs嘅匯率換美金
匯率唔算差(當然冇ib咁成本價)

希望唔好因為外匯費令人卻步
咁貴
強貼留名

Strong hold黨表示呢段文字寫得好客觀中肯
新手 Long term investor 想長揸幾年
用咩app好
我睇咗咁多就好似係citi最好
樓主有冇建議
感謝巴打
Lm 辛苦shing
感謝阿樂巴打

By the way 我個名

原來好難聽

想強調 以下只適用於香港版的TD Ameritrade

因為TD Ameritrade響香港有辦事處 設有Office 絕對會受到「香港證監會」去監管 香港政府100%有權力去check大家的香港版TD帳號 例如有幾多錢 資金來往情況 等等

至於香港版TD帳號入面嘅錢 係真正的離岸 100%去咗美國金融體系去做結算 所以假若香港政府要凍結你在美國的資金 是需要美國當地法庭的批准 詳情同過程可能比較複雜 因為涉及兩地的法律 大家可能就要問下專業嘅律師啦 that’s way beyond my knowledge

大家自己可以打上去CS問清楚 同上網搵資料 fact check一下 唔好完全信晒我

我就問過香港嘅TD職員幾次 都係同一個答覆

r/wallstreetbets 當連登睇就差唔多啦 個個都係癲撚到傻閪,全部都用身家賭錢

r/stocks, r/investing, r/dividends 好好多
樓主,唔想用牛牛,但想玩盤前,咁可以揀邊間同牛牛一樣或者再早過牛牛?
咁新手想用一間可以買齊港股美股 係咪得sofi/牛牛
Sofi 入錢同拎錢 耐唔耐?
2個工作天
冇計過答唔到
應該要自己轉一次比較當日匯率
計返個差額有8-10蚊美金先值
我記得係好過恒生價嘅
試下用住恒生計咗要每月匯幾多錢先值8-10蚊美金
好文,留名
除左Firstrade 有冇邊間有debit card?
留名
lm
留名
IB打手留明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞