(擺脫支那牛牛) 可能係全港最詳細美股新手教學文

1001 回覆
1211 Like 24 Dislike

citi na new york
不過要畀外匯費

https://international.schwab.com/fund-your-account
睇wire transfer
咁好 咁我都去開先

係味冇卡拎?

同埋有冇ETD買 有冇得除展?

唔該巴打
花期果個rate好差?
冇兌過唔知
香港地址冇卡

ETD我冇買過 不過應該得
除展係咩 除稅?

退稅果d自己積極跟應該冇咩問題
孖展 打錯sorry

想孖少少買ETD收息

冇卡拎錢黎又要電匯
你又話揀台灣?
謝指教

呢度簡台灣

填地址果陣照填香港冇問題
想問一問如果cs開戶個陣用香港地址開左
之後再轉番外國地址,會唔會都可以申請到番個debit card??
零佣金點賺錢? 搞手打個和?
用開致富
理論上應該得

實際上直接打比客服問啦
賺孖展息果d
冇詳細研究

不過0傭好明顯係trend
Sorry for on9 question
我都用開CS Int.
但平時係用Wire入數
想請教下如果本地過數,咁我邊度比Instruction佢我個Brokerage Account No. 同全名?
Thanks!
呢度做咩要㨂台灣,㨂返香港都唔會有分別
問題上面果堆借孖好貴....
息高好多....
加上好多唔夠20000USD 玩, 有其他費用...

唔好只俾0佣金吸引....

利伸:唔係叫你用支牛, 只係樓主冇講佢地缺點, 唔夠全面
想問存款10000港紙係咪一定要嘅動作
就算佢話無最低存款要求
我係申請TD Ameritrade
新手好多問題想問
1. 想問下完全冇玩過股票都冇咩買股票concept應唔應該玩美股開始?

2. 其實係咪正常開左一個證券行既ac之後就會用死果個ac定係會同時用兩個或更多既證券行黎交易?

3. 個ac入面既錢係咪多數都唔會拎出黎,定係隨時可以轉返啲錢入銀行?

4. 見好似好多人提及ETF,係咪低風險,基本上係買完擺係度等佢升?

5. 如果我試完股票唔想繼續玩,係咪要cut左證券行個ac?

6. 開citi priority 既主要目的係要免手續費電匯去離岸戶口?如果用sofi係咪唔洗開citi priority都得?

希望有人答我啦
想學下投資但無從入手的白痴
喺remark落返cs啲acc number同名
呢度揀香港會redirect你去香港cs開唔到reg int acc嗰頁
係喎,唔記得左有香港網站
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞