(擺脫支那牛牛) 可能係全港最詳細美股新手教學文

1001 回覆
1212 Like 25 Dislike
請問 若果只開 cash account,
是否 pattern day trader rule 就不適用?
可以咁講
但你d cash會好快用哂
因為要T+2先settle
除非你d cash多到可以頂到3日 day trade晚交易量
Fundamentals
最主要就係公司份財報
有哂盈利 負債果d
再對比返而家公司/同行既市值

比如公司資產-負債 =10億
而家公司市值20億

你可以再睇下中間既差距just唔justify到
比如間公司盈利同成長既能力

因為到時市場會行前好多

市值多數已經係評估左將來
請問 TD/IB 係未有期貨玩?
有啊
多謝解釋。
我用 hsbc 買賣港股,佢可以沽左後,未交收,啲錢都可以即刻再買股票。不過,只適用於港股。

你所知,有冇證券商,可以咁樣買賣美股?
Sofi好似得
建議你問下有用過sofi既人

不過都係建議跟返法規day trade都唔係賺好多
公司財務報表邊度有得搵?sorry好多問題,感激大大!
我其實有IB acct...但佢個price 唔係real time..有d 煩
我想問下firsttrade 同TD 係咪都係real time? 有無圖好易睇到我個portfolio overall gain/loss?

新手想問下
洗唔洗要將hkd轉去usd 先可以轉去td?
我自己係用hsbc

佢會唔會話入錢或拎錢有其他收費?

我唔係好熟美股啲收費,大約一個trade有幾多錢係要比美股交易所
hi
樓主個podcast 幾好聽
啱晒我依d 新手學野
我11月頭先申請咪要等到下年
普通trading program 或者投資網站有

想要再詳細d可以去SFC個網
其他都應該係real time丫
得ib要比錢買

我用cs有哂你講緊野
Td既話可以用fps入港幣佢幫你轉
但個rate就跟icbc

你自己搵地方轉左美金先都得(prefer)

你用電匯咪有收費
用citi priority 免費

拎錢間間收費唔同

你用免傭商賣出果陣政府收你幾毫子,等同冇

你追下po先其實講過哂
多謝支持
呢排出得慢左
可以follow我ig先
可唔可以問下師兄點解揀CS?
入錢麻唔麻煩?
多謝!
希望其他巴打, 可以分享下
CS孖展幾里息? 我上網見成8里
想睇樓主IG po多啲生活野,狗狗好可愛
除左牛牛有邊間有盤前盤後交易
Ib又話一月free一次入錢 上次電匯扣左成170
Ib
Free出錢但唔包free中轉行收費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞