[PS4] Nier : Automata 劇透討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
Operator是否知道9S被殺死過很多次了?

知道。

屌你 姐係21O唔係本身份人就咁cool

佢換B裝備落地想陪9S...點知.........

個個都知9s會不斷咁死先咁cool
得9s自己唔知
lm

想問下傳送終端機故障下面係咪有一個禮物既任務

回禮任務

回禮任務

唔知點解從第六章起2b 有個專屬任務解唔到,又冇地方接任

知道。

佢換B裝備落地想陪9S...點知.........

個個都知9s會不斷咁死先咁cool
得9s自己唔知

其實都幾肯定佢中間開始慢慢拎番D記憶

回禮任務

禮物個任要睇email先接到
遊樂園hack兔個bug係咪fix左

shit我中文版未升lv呀....不過果個係bug黎架咩?
我以為係要咁hack

係fix左.... 要人手打幾分鐘

回禮任務

禮物個任要睇email先接到

屌,用2b解完之後用左其它角色睇email 拎獎勵
依家用返2b睇接唔到任
最好聽OST 一定係CEO之曲
頭先生放送好鬼正
悠木碧勁痴線
http://live.nicovideo.jp/watch/lv296121618
重播係白金only, 唔知有無人再UPLOAD

我以為係要咁hack

都幾大獲下
我記得有pod素材要係佢到刷
用我既爛日文程度聽
橫尾好似無直接講アコール係咪同DOD3同一人
佢話アコール有複數,就好似孖妹咁,幫全世界武器店手
花江追問佢今集ENDING有白鴿, 同DOD3 ENDING有白鴿有無關係
橫尾話無
之後佢再追問月之淚同DOD3朵花有無關係
橫尾都話無(解決左好多人既問題,花江GJ)

花江,悠木同安元都超熟隻GAME

爆左Ending E 隻game既故事深度 遠超我想像

雖然之前有fd講過話 內容好多都好有哲學元素
但佢帶出「生存主義」背後既哲理真係好完美
特別係最後玩家為左good ending 挑戰原本無可能打得嬴既彈幕game果度

另外遊戲當中有唔少哲學理論既出現
例如遊樂場既一王Simone, 現實上係一位哲學家 出名著作有「女性生存思想論」
故事入面佢想取悅某「人」而變得極端,對照返現實果個人應該係jean paul。

帕斯卡 法國著名數學家/哲學家, 遊戲內佢叫玩家拎果本「思想錄」正是佢最後既著作,內容都講述面對恐懼同不穩定因素時以信仰作為寄托,可惜村內機械人變成熱愛和平既自主主義性格,無左信仰,同最後細路自殺悲劇完美呼應。

最後, 沙漠內由A2擊敗既巨大機械 黑格爾,係唯新主義哲學家,佢提出「二律背反」-- 正是結局最尾紅衫女100%時分裂成「理性」與「感性」既互不相容現象。

依篇文章係ppt度睇 寫得好好
https://www.ptt.cc/bbs/PlayStation/M.1488988937.A.2E4.html

另外
https://www.youtube.com/watch?v=97pA4GAeXo0
上下篇都講得好詳細
分析得好好

知道。

但佢冇理由 同時有 Operator 同 アコール 2個觀測者
咁好怪

operator係輔助寄葉部隊 而且註定係棄子
雅科兒係世界嘅記錄者 無得進行改變
兩者之間無衝突
你地有冇買dlc 感覺有d唔係幾抵玩
你地有冇買dlc 感覺有d唔係幾抵玩

買左
出左後日談的spoiler

最後都係bad ending(無論你有無過到ending E)

https://www.reddit.com/r/nier/comments/6846ba/spoilers_spoilers_from_nier_concert_recital_drama/

過左ending E先好㩒,入面話係跟ending CE,唔好信到十足,橫尾係twitter特登鼓勵人去睇5th story(5/5)上映個場。

前幾日已經講左啦
最早係有個台仔譯左先,好似係
同埋依個未必係最後

其實佢有冇講到明係後續?定係估佢係後續?

佢呢到講方丹殘骸,但明明ending d 座塔有射方丹,a2又完全唔出現,佢繼承左2b意志冇理由2b挖左咁耐都不聞不問,定其實係原先設定的結局? (其實reddit第一個post都有講)

我會話concert ending係ending E必然的結局

reddit主流認為concert ending係Ending CE的結局,所以我唔解釋呢條路線,自己去reddit爬文

如果Ending DE下,9S去跟方舟走,他的personal data同memories就會transfer走,即使pods回復番所有的memories,他都係唔會boot機,最後都係會變左9S死。

如果Ending DE下,9S唔跟方舟走,他的personal data同memories就會好似concert ending講咁消失,即使pods回復所有的memories,他都係唔會boot機,最後又係會變左9S死。

你當personal data其實係OS,memories係作出行為和decision making時參考的資料。

我以為係要咁hack

都幾大獲下

其實係頭一兩隻姐,打幾隻就夠70lv好快整醒佢,65到99都大半個鍾

其實佢有冇講到明係後續?定係估佢係後續?

佢呢到講方丹殘骸,但明明ending d 座塔有射方丹,a2又完全唔出現,佢繼承左2b意志冇理由2b挖左咁耐都不聞不問,定其實係原先設定的結局? (其實reddit第一個post都有講)

我會話concert ending係ending E必然的結局

睇佢點補,emil頭故事有講黑衫andriod同埋emil係識佢(又有可能係2b a2)

大事年表又有提有人發現9s,真係睇佢想點講,佢話複製左資料又得,佢跟n2去完第個世界番黎又得
其實會唔會好多人忽視左任務既哲學機械人,其實有好多機械人係演繹緊哲學家既主張

【マルクス】開幕的第一隻Boss
Karl Marx(1818-1883),馬克思,《資本論》作者。

【エンゲルス】選擇死亡的巨型機械生命體
Friedrich Engels(1820-1895),恩格爾,和馬克思一起撰寫《共產黨宣言》。

【ボーヴァル】遊園地中求美的人工生命體
Simon de Beauvoir(1908-1986),西蒙・波娃,《第二性》的作者,沙特的伴侶。

【サルトル】受眾機械所愛戴的哲學家
Jean-Paul Sartre(1905-1980),沙特,存在主義哲學家,撰有《存在與虛無》、《沒有出口》。

【グリューン】海中巨獸
Karl Theodor Ferdinand Grün(1813-1887),格律恩,左翼哲學家。

【ヘーゲル】A2在沙漠對決的巨大機械生命體
Georg Wilhelm Friedrich Hegel(1770-1831),黑格爾,唯心主義哲學家。

【キェルケゴール】工廠教派的教祖
Søren Aabye Kierkegaard(1813-1855),齊克果,丹麥哲學家,存在主義之父。

【エルンスト】森林王國的王
Ernst所指涉的人較多,可能是Ernst Bloch,布洛赫,或者Ernst Cassirer,卡希爾。

【イマヌエル】森林王的轉生
八成是指Immanuel Kant(1724-1804),康德,德國古典哲學創始人。

【フリードリヒ】不停澆水喚醒哥哥的弟弟
Friedrich Wilhelm Nietzsche(1844-1900),尼采。

【アウグスト】終於甦生(?)了的哥哥
August所指涉的人也不少,可能是Auguste Comte(1798-1857),孔德,實證主義哲學創始人。

【パスカル】村長
Blaise Pascal(1623-1662),帕斯卡,法國數學家。

【ソウシ、ボクシ、ロウシ、コウシ】巨大球體
荘子、墨子、老子、孔子。( ´∀`)不用解釋了吧?
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=17353&snA=885

我以為係要咁hack

都幾大獲下

其實係頭一兩隻姐,打幾隻就夠70lv好快整醒佢,65到99都大半個鍾

我60LV打左幾分鐘都未醒

一開盒成本潮濕到巢晒

我以為係要咁hack

都幾大獲下

好彩早就LV99

我以為係要咁hack

都幾大獲下

60去copied city 啦 我解9成支線爆機其實都65左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞