[PS4] Nier : Automata 劇透討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
想佢重製返呢個系列之前D Game,玩呢隻先識nier,但係衣家又冇平台可以玩返之前果D

Ps now
想佢重製返呢個系列之前D Game,玩呢隻先識nier,但係衣家又冇平台可以玩返之前果D

希望佢真係夠錢重制 pc有一定買

希望佢真係夠錢重制 pc有一定買

重制就好啦真係好鐘意
諗返起我仲未知N2點黎 一開始太多INFORMATION應該MISS左無睇到
諗返起我仲未知N2點黎 一開始太多INFORMATION應該MISS左無睇到

爆機睇jackass報告

https://www.hk01.com/科技玩物/92059/
岩岩睇埋10H個故 好撚慘仲以為會揭發到真相

巴打係邊睇

其實周邊d野完全唔知係邊搵 好忐忑想睇

有無巴打可以share

另外 想知果個黑盒 唔知係咪限量發售

定其實可以等佢出

今次係我第一次咁想買埋d周邊產品

好想要實體碟

巴打係邊睇

有無巴打可以share

定其實可以等佢出

無啊我見人地話10H有故
我就google打nier automata 10H
差唔多所有source都係殘體

巴打係邊睇

有無巴打可以share

定其實可以等佢出

你唔介意日文我可以scan

巴打係邊睇

有無巴打可以share

定其實可以等佢出

你唔介意日文我可以scan

唔識睇啊 好羨慕巴打識日文
對唔住各位巴打 我搵唔返第一至第四場朗讀劇
有無巴打好心擺多次條LINK上黎
有個問題
既然2B存在目的係當9S接近真相嘅時候處決9S
咁2B係唔係一早已經知到真相?
知道真相嘅話佢又為乜要繼續落去?
橫尾既胃痛唔係單講個體
係染指成個世界觀同集體信念
(更何況最胃痛既個體係emil你地無講 , 明顯無仔細玩)
虛洲作品黑在獵奇慘死
但佢既作品好多都好有希望
無論f/z 小圓 翠星定 azero , 近年仲越黎越光
只係個角色獵奇死但個世界唔會絕望
nier 你自己諗下end e 就算HE 又點
唔係話踩虛淵而係根本兩者唔同寫法
何況nier 係遊戲 ,唔係睇動畫有限時間 , 佢比咩你食咩
等閒咪玩埋d 支線先衝出黎柒 再下結論

其實我戴咗頭盔單指nier automata
世界觀係絕望 不過唔算胃痛 人類幾千年前就就減絕咗 無乜切身感覺 無機生命之間打生打死又刻畫唔深 好難胃痛

你都講左你個問題,"無乜切身感覺"
其實係你無細心思考訊息,投入唔到
就算有幾幕用機械生物體角度講野
你都有著"人類滅絕左無感覺" 呢道高牆
仲話隻game 懶高深,大把acg 黑過佢
但你又舉唔出例子

學巴打講人人感受唔到
你投入唔到呢隻game, 我為你感到可惜
或者等你幾年後再玩番會有另一番體會

我好細心每隻字睇哂, 爆哂a-z end
支線除左鬥快到終點都玩哂
個故事係寫得好
但真係唔覺得有幾胃痛

對我黎講, 年紀愈大
睇得愈多影視作品, acg, 對呢d野就愈會覺得習慣
反而人係會愈黎愈無咁易受感動.

對我黎講係相反
人越大經歷更多野個感受先至更深
尤其係呢種唔係單純講死人,要深思既劇本
你亦搵唔到有個類似題材或者類似展開既遊戲
如何習慣

nier說穿了就係主要講生存意義+探討靈魂/機械/腦/義體
睇開sci-fi類既電影或者acg都係講左好多年既題材.
有個問題
既然2B存在目的係當9S接近真相嘅時候處決9S
咁2B係唔係一早已經知到真相?
知道真相嘅話佢又為乜要繼續落去?

你自己都答左, "存在目的"
e結局係指啲輔助機整返好2b同9s 之後佢地又重新黎過好似一開始個序咁係咁loop?
但係個基地唔係冇左啦咩
e結局係指啲輔助機整返好2b同9s 之後佢地又重新黎過好似一開始個序咁係咁loop?
但係個基地唔係冇左啦咩

唔係 E套野唔係時空穿越劇,唔係話佢地要重新一周目
我估意思係就算救番佢地,代唔代表佢地就有一個好結局,或者係產生一個更差既
終結....

但係
POD-042:我只是無法接受這樣的結果

POD-042真英雄
但係個基地唔係冇左啦咩

唔係 E套野唔係時空穿越劇,唔係話佢地要重新一周目
我估意思係就算救番佢地,代唔代表佢地就有一個好結局,或者係產生一個更差既
終結....

但係
POD-042:我只是無法接受這樣的結果

POD-042真英雄

其實救返佢地就係走出左個個不斷死亡同復活既loop
9s唔會比2E再殺 2E亦都無再殺9s既理由
但係正正2E既出現係要殺命令下既同伴,咁救返佢佢既生存目的就無左,9s就應該會繼續搵情報(有個任務講有第二個9s無左bunker都繼續搵情報,所以我咁諗)
作為一個為左完成寄葉而存在既android,咁樣既ending好open,可以講machine都識得進化到有好高階既思維,android又會係點呢
琴日爆左機但仲有地方唔明
1.A2點解要殺森之王(BB)
2.既然人類已經死晒咁其實根本冇人指揮YoRHa咁其實佢地到底為左乜野戰鬥
3.點解啲機械生命體同人造人好似有感情咁?明明只係被製造出黎,定關前作事?
4.點解jackass會知道晒YoRHa同機械生命體既目的同在在意義?
係咁多,覺得3周目好正,A2同9s都好慘尤其9s黑化到已經周邊事情漠不關心只係想殺A2同機械生命體見到帕斯卡滅村都不為所動
對唔住各位巴打 我搵唔返第一至第四場朗讀劇
有無巴打好心擺多次條LINK上黎

琴日爆左機但仲有地方唔明
1.A2點解要殺森之王(BB)
2.既然人類已經死晒咁其實根本冇人指揮YoRHa咁其實佢地到底為左乜野戰鬥
3.點解啲機械生命體同人造人好似有感情咁?明明只係被製造出黎,定關前作事?
4.點解jackass會知道晒YoRHa同機械生命體既目的同在在意義?
係咁多,覺得3周目好正,A2同9s都好慘尤其9s黑化到已經周邊事情漠不關心只係想殺A2同機械生命體見到帕斯卡滅村都不為所動

1. A2 同機械生物有仇,參考反抗軍基地嘅小說 A2參與嘅果場降下作戰
2. 類似宗教信仰形式
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞