[PS4] Nier : Automata 劇透討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
屌唔怪得知我睇果兩姊妹回憶果段一頭霧水啦
又Replicant又Black Scrawl 又Gestalt又relapse,識係咩字都唔知up乜鳩
剛剛爆左Ending A有個on9問題
一開頭點解9S用blackbox自爆會無晒記憶,但2B仲有

9S幫2Bupload左data返bunker,upload唔切自己

thx

其實都可能有backup到,只係扮唔記得,或者果時未去搵番果段記憶

你睇佢記憶戰入面打2E個到佢有一開始序章任務記憶的

唔好用哩個名啦

其實佢後面仲有段讀白重複多次序章最初同2B果幾句對話,真係勁sad

因為我的理解佢一直係想殺2e,佢唔會傷害2b甚至幫2b殺自己,如果佢打緊2e成件事make sense哂

9S幫2Bupload左data返bunker,upload唔切自己

thx

其實都可能有backup到,只係扮唔記得,或者果時未去搵番果段記憶

唔好用哩個名啦

其實佢後面仲有段讀白重複多次序章最初同2B果幾句對話,真係勁sad

因為我的理解佢一直係想殺2e,佢唔會傷害2b甚至幫2b殺自己,如果佢打緊2e成件事make sense哂

我覺得機械生命複製2B 好似污辱左2B 係9s心中唯一而神聖既存在所以殺佢老母
已經係Itunes買左weight of the world 英日同合唱,感覺好快會買晒全部

我覺得2E作為2B嘅一部份,9S應該從來都無憎恨過佢,甚至連同哩一點愛住2B

佢去到果段會發晒狂咁捅更加多係因為佢知道佢嘅2B已經唔再存在,眼前果個同之後湧出黎果堆2B複製人根本無分別,全部都已經係假嘅野
睇埋朗讀劇
啊...死而無憾了
世界原來係咁美好

我覺得2E作為2B嘅一部份,9S應該從來都無憎恨過佢,甚至連同哩一點愛住2B

佢去到果段會發晒狂咁捅更加多係因為佢知道佢嘅2B已經唔再存在,眼前果個同之後湧出黎果堆2B複製人根本無分別,全部都已經係假嘅野

記憶個到佢未痴線,打一堆2b個到佢痴左線係2b定2e已經唔係重點

同埋如果係2e就解釋到adam入佢思想講個大堆野,憎恨,厭惡,其實佢係想殺死2e,咁佢同2b的記憶就唔使不停被清洗(雖然佢應該拎得番)
睇埋朗讀劇
啊...死而無憾了
世界原來係咁美好

孖女,pascal, 其實就算係西蒙柏拉圖安格斯全部都好撚慘
爆左ending E, 冇del save
諗住儲齊ending做多幾個支線就del save幫下人

之前掛住打主線好少做支線
可唔可以推介下有冇邊D支線同劇情有關係必做既?

其實大部分冇直接關係都有間接關係
睇埋朗讀劇
啊...死而無憾了
世界原來係咁美好

孖女,pascal, 其實就算係西蒙柏拉圖安格斯全部都好撚慘

我知
但係2B 9S 最後都算係咁,突然覺得心靈創傷好返

記憶個到佢未痴線,打一堆2b個到佢痴左線係2b定2e已經唔係重點

同埋如果係2e就解釋到adam入佢思想講個大堆野,憎恨,厭惡,其實佢係想殺死2e,咁佢同2b的記憶就唔使不停被清洗(雖然佢應該拎得番)

咁我覺得由2B係佢眼前死左開始 9S個心已經一直崩壞緊,果段都唔算係未痴線啦 係未去到完全崩潰咁解...

不過你講得都有道理嘅,果段「憎惡」我都諗左好耐唔太明咩意思,咁樣睇都幾岩

不過2B同2E我個人都係傾向唔會分開黎睇
始終2B無好似支線入面另一個type E咁清自己記憶去忘記自己一次又一次清洗9S記憶嘅事實

9S同2B兩個真係又愛又恨

咁我覺得由2B係佢眼前死左開始 9S個心已經一直崩壞緊,果段都唔算係未痴線啦 係未去到完全崩潰咁解...

不過你講得都有道理嘅,果段「憎惡」我都諗左好耐唔太明咩意思,咁樣睇都幾岩

不過2B同2E我個人都係傾向唔會分開黎睇
始終2B無好似支線入面另一個type E咁清自己記憶去忘記自己一次又一次清洗9S記憶嘅事實

9S同2B兩個真係又愛又恨

因為佢應承左9s要繼續殺佢,等大家可以繼續相遇,所以佢唔可以清自己記憶

如果佢唔介意冇左記憶佢根本就唔會殺9s,司令會搵第2個e型黎殺,洗左2b記憶,但係咁樣佢地就再冇交集,所以2b先肯應承9s不停殺佢

所以2b未痴線先係佢最勁的地方

倉庫番都有關?

做到第三次未?
2B 一路以黎真係點樣一個人承受住哩一切

Btw 有樣野想問,根據一向做法應該係9s 一發現左YoRHa計劃嘅秘密就會由2b 去處決清記憶?
但點解司令官今次會肯同9s 坦白晒所有野仲比埋file 佢?
睇埋朗讀劇
啊...死而無憾了
世界原來係咁美好

根本呢隻game入面人造人同埋機械生命兩邊都係比滅亡左既人類撚緊
2B 一路以黎真係點樣一個人承受住哩一切

Btw 有樣野想問,根據一向做法應該係9s 一發現左YoRHa計劃嘅秘密就會由2b 去處決清記憶?
但點解司令官今次會肯同9s 坦白晒所有野仲比埋file 佢?

因為佢都唔知全部android都比n2玩緊,再加上佢比jackass封信有提到佢對e型有保留,可能佢覺得對唔住9s,又自以為終於打得贏machine,所以同9s講

同埋2b 9s屬於精英分子,佢2個就攪掂左隻之前成隊軍隊加machine圍揪都攪唔掂的Grun,一失聯佢最擔心就係佢兩個,佢都唔想不停reset 9s,如果贏到場仗比佢知都冇所謂

倉庫番都有關?

做到第三次未?

做左啦
話條友係怪卡絲下屬,叫佢下次搞唔掂就炸左d箱佢

Jackass都算係重要人物黎
唔講咁到 2B 世界第一
唔講咁多 2B 世界第一

thx

唔好用哩個名啦

thx

唔好用哩個名啦

人類滅亡地堡爆炸終於可以完結 2B 唔使再殺 9S
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞