[PS4] Nier : Automata 劇透討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
有冇人有睇10H個短篇小說 又係好有趣
想問下, bunker已經爆左好多次

咁bunker係由邊個再構築?

定係由其他軌道基地改裝而成?

幾時爆左好多次

幾時爆左好多次

故事話每次攞夠實驗data

足夠推出新系列寄葉人造人

跟住就會開後門漏洞比病毒入侵

之後bunker爆炸埋..

咁其實bunker爆炸係咁岩得我地睇到果一次?
日文既weight of the world係唔係2b角度黎
個哭腔真係

英文版先係9B角度

明顯係a2,
I hope that someway, somehow
That I can save everyone of us
but the truth is that I’m only one girl.
第一9s係男,第二得a2個故事係有同伴意識。

みんな。。。今、行くよ。。。
一直都係今次,佢之前咁多代點拎data冇特別講,故事只係講今次點拎,A2個班係test run,2B呢班係打真軍,完ab線就夠data佢入下一步,爆bunker殺哂所有YoRHa出下一代android
一直都係今次,佢之前咁多代點拎data冇特別講,故事只係講今次點拎,A2個班係test run,2B呢班係打真軍,完ab線就夠data佢入下一步,爆bunker殺哂所有YoRHa出下一代android

唔該哂 可能自己誤會左
以為每次都會爆bunker

唔該哂 可能自己誤會左

我覺得班android完全係carrot and stick入面隻驢仔

唔該哂 可能自己誤會左

其實睇返時間
YoRHa依個計劃得十幾年歷史
由真正第一代(A2)去到含家剷都只不過4年時間
冇出季嫖
DLC 要分開買
冇出季嫖
DLC 要分開買

呢隻GAME仲出到DLC既話多多錢都買
日文既weight of the world係唔係2b角度黎
個哭腔真係

英文版先係9B角度

明顯係a2,
I hope that someway, somehow
That I can save everyone of us
but the truth is that I’m only one girl.
第一9s係男,第二得a2個故事係有同伴意識。

みんな。。。今、行くよ。。。

咁自創文字果首歌唔通就係2B
冇出季嫖
DLC 要分開買

呢隻GAME仲出到DLC既話多多錢都買

其實除左platinum game可以做到咁靚 仲有無其他developer做到
比佢攪一攪真係玩唔落其他攪
其實除左platinum game可以做到咁靚 仲有無其他developer做到
比佢攪一攪真係玩唔落其他game
橫尾既胃痛唔係單講個體
係染指成個世界觀同集體信念
(更何況最胃痛既個體係emil你地無講 , 明顯無仔細玩)
虛洲作品黑在獵奇慘死
但佢既作品好多都好有希望
無論f/z 小圓 翠星定 azero , 近年仲越黎越光
只係個角色獵奇死但個世界唔會絕望
nier 你自己諗下end e 就算HE 又點
唔係話踩虛淵而係根本兩者唔同寫法
何況nier 係遊戲 ,唔係睇動畫有限時間 , 佢比咩你食咩
等閒咪玩埋d 支線先衝出黎柒 再下結論

其實我戴咗頭盔單指nier automata
世界觀係絕望 不過唔算胃痛 人類幾千年前就就減絕咗 無乜切身感覺 無機生命之間打生打死又刻畫唔深 好難胃痛

你都講左你個問題,"無乜切身感覺"
其實係你無細心思考訊息,投入唔到
就算有幾幕用機械生物體角度講野
你都有著"人類滅絕左無感覺" 呢道高牆
仲話隻game 懶高深,大把acg 黑過佢
但你又舉唔出例子

學巴打講人人感受唔到
你投入唔到呢隻game, 我為你感到可惜
或者等你幾年後再玩番會有另一番體會

我好細心每隻字睇哂, 爆哂a-z end
支線除左鬥快到終點都玩哂
個故事係寫得好
但真係唔覺得有幾胃痛

對我黎講, 年紀愈大
睇得愈多影視作品, acg, 對呢d野就愈會覺得習慣
反而人係會愈黎愈無咁易受感動.
橫尾既胃痛唔係單講個體
虛洲作品黑在獵奇慘死
何況nier 係遊戲 ,唔係睇動畫有限時間 , 佢比咩你食咩

世界觀係絕望 不過唔算胃痛 人類幾千年前就就減絕咗 無乜切身感覺 無機生命之間打生打死又刻畫唔深 好難胃痛

但你又舉唔出例子

學巴打講人人感受唔到

個故事係寫得好
但真係唔覺得有幾胃痛

對我黎講, 年紀愈大

對我黎講係相反
人越大經歷更多野個感受先至更深
尤其係呢種唔係單純講死人,要深思既劇本
你亦搵唔到有個類似題材或者類似展開既遊戲
如何習慣
橫尾既胃痛唔係單講個體
虛洲作品黑在獵奇慘死

但你又舉唔出例子

學巴打講人人感受唔到

個故事係寫得好
但真係唔覺得有幾胃痛

對我黎講, 年紀愈大

對我黎講係相反
如何習慣

其實好中,個故事唔係淨係講緊2e 9s a2 devola popola同村長姐姐(叔叔)suffer緊d乜野罪
係講緊成個世界一個再走落去會係dark ending變成走出去一個新世界去搵存在既意義 個focus真係唔淨係講緊幾位主角咁簡單
去到ending e真係有諗返自己作為一個玩家又存在緊係呢個世界做乜尻
trigger到我諗好多野 我覺得我都要再多幾日去reflect返成個故事同自己
當action game玩係爽 但係佢真係唔止咁簡單
如果你覺得人生就應該係讀書搵工結婚生仔老死,你唔會有任何feeling

因為你都只係普通一隻game入面隨處可見的machine
橫尾既胃痛唔係單講個體
虛洲作品黑在獵奇慘死

但你又舉唔出例子

學巴打講人人感受唔到

個故事係寫得好
但真係唔覺得有幾胃痛

對我黎講, 年紀愈大

對我黎講係相反
如何習慣

其實好中,個故事唔係淨係講緊2e 9s a2 devola popola同村長姐姐(叔叔)suffer緊d乜野罪
係講緊成個世界一個再走落去會係dark ending變成走出去一個新世界去搵存在既意義 個focus真係唔淨係講緊幾位主角咁簡單
去到ending e真係有諗返自己作為一個玩家又存在緊係呢個世界做乜尻
trigger到我諗好多野 我覺得我都要再多幾日去reflect返成個故事同自己

遊戲命題我未必同你相同睇法
但每個玩家感受唔同呢下先正
其實你講呢個位都幾中
第一次入外星人船打完交
阿當講句
"我地個造物主就係咁下場 , 同樣無左造物主既你,會點呢?"
表面上雖然同2b講,但其實 ...個鏡頭 ... 可以係同玩家講
橫尾既胃痛唔係單講個體
虛洲作品黑在獵奇慘死

但你又舉唔出例子

學巴打講人人感受唔到

個故事係寫得好
但真係唔覺得有幾胃痛

對我黎講, 年紀愈大

對我黎講係相反
如何習慣

遊戲命題我未必同你相同睇法
但每個玩家感受唔同呢下先正
其實你講呢個位都幾中
第一次入外星人船打完交
阿當講句
"我地個造物主就係咁下場 , 同樣無左造物主既你,會點呢?"
表面上雖然同2b講,但其實 ...個鏡頭 ... 可以係同玩家講

打漏左,係"會點做呢"
日日都有人問點backup save, 究竟你back up 得個save,你仲del save黎做咩

真真正正係隻pod 咁講, purely for show
日日都有人問點backup save, 究竟你back up 得個save,你仲del save黎做咩

咁想睇埋後面呀嘛
我第一次玩都backup save , 因為未清晒d 支線
悠木碧刪左3次save,真心痴線

咁想睇埋後面呀嘛
我第一次玩都backup save , 因為未清晒d 支線
悠木碧刪左3次save,真心痴線

咁未玩埋先del,唔明有咩問題,我玩左3個100%,我第一次打都冇del, 後尾100%先del第一次
想佢重製返呢個系列之前D Game,玩呢隻先識nier,但係衣家又冇平台可以玩返之前果D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞