[PS4] Nier : Automata 劇透討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
好似未有人開po
未完三周目請上一頁
歡迎繼續討論
出左後日談的spoiler

最後都係bad ending(無論你有無過到ending E)

https://www.reddit.com/r/nier/comments/6846ba/spoilers_spoilers_from_nier_concert_recital_drama/

過左ending E先好㩒,入面話係跟ending CE,唔好信到十足,橫尾係twitter特登鼓勵人去睇5th story(5/5)上映個場。

前幾日已經講左啦
最早係有個台仔譯左先,好似係
同埋依個未必係最後

其實佢有冇講到明係後續?定係估佢係後續?

佢呢到講方丹殘骸,但明明ending d 座塔有射方丹,a2又完全唔出現,佢繼承左2b意志冇理由2b挖左咁耐都不聞不問,定其實係原先設定的結局? (其實reddit第一個post都有講)

想問下e ending del 左save

之後上psn 炒番個save 落黎有冇問題?

不過炒落黎個save 得番abc ... 結局

咁咪冇左del save嘅意義

利申:已del save重打中

咁又係 , 不過心急想打dlc

咁又係 , 不過心急想打dlc

睇黎都係自己speedrun 去三周
出左後日談的spoiler

最後都係bad ending(無論你有無過到ending E)

https://www.reddit.com/r/nier/comments/6846ba/spoilers_spoilers_from_nier_concert_recital_drama/

過左ending E先好㩒,入面話係跟ending CE,唔好信到十足,橫尾係twitter特登鼓勵人去睇5th story(5/5)上映個場。

前幾日已經講左啦
最早係有個台仔譯左先,好似係
同埋依個未必係最後

其實佢有冇講到明係後續?定係估佢係後續?

佢呢到講方丹殘骸,但明明ending d 座塔有射方丹,a2又完全唔出現,佢繼承左2b意志冇理由2b挖左咁耐都不聞不問,定其實係原先設定的結局? (其實reddit第一個post都有講)

兩個永遠注定見唔返對方
Copy返先

爆左Ending E 隻game既故事深度 遠超我想像

雖然之前有fd講過話 內容好多都好有哲學元素
但佢帶出「生存主義」背後既哲理真係好完美
特別係最後玩家為左good ending 挑戰原本無可能打得嬴既彈幕game果度

另外遊戲當中有唔少哲學理論既出現
例如遊樂場既一王Simone, 現實上係一位哲學家 出名著作有「女性生存思想論」
故事入面佢想取悅某「人」而變得極端,對照返現實果個人應該係jean paul。

帕斯卡 法國著名數學家/哲學家, 遊戲內佢叫玩家拎果本「思想錄」正是佢最後既著作,內容都講述面對恐懼同不穩定因素時以信仰作為寄托,可惜村內機械人變成熱愛和平既自主主義性格,無左信仰,同最後細路自殺悲劇完美呼應。

最後, 沙漠內由A2擊敗既巨大機械 黑格爾,係唯新主義哲學家,佢提出「二律背反」-- 正是結局最尾紅衫女100%時分裂成「理性」與「感性」既互不相容現象。

依篇文章係ppt度睇 寫得好好
https://www.ptt.cc/bbs/PlayStation/M.1488988937.A.2E4.html

另外
https://www.youtube.com/watch?v=97pA4GAeXo0
上下篇都講得好詳細
分析得好好
唔可以再loop ost
買幾多胃藥都頂唔順
去聽返d有希望既ost先
買幾多胃藥都頂唔順

希望只係假象
買幾多胃藥都頂唔順

希望只係假象

屌你老母

得閒無事就要行入花海度聽BGM抑鬱一陣
買幾多胃藥都頂唔順

希望只係假象

屌你老母

+1
買幾多胃藥都頂唔順

希望只係假象

屌你老母

+1

聽ost聽到眼濕濕
次次聽weight of the world聽到想死嗰陣就去聽異形ノ末路high下先
買幾多胃藥都頂唔順

希望只係假象

屌你老母

+1

聽ost聽到眼濕濕

我係落去emil屋企度喊下.......
MEMORY CAGE 英文翻譯完整版

https://www.reddit.com/r/nier/comments/68t5gi/memory_cage_full_translation/

呢到講2B第一次殺9S
打完中文版上番水
覺得之前嘈交好無謂
就好似隻game爭鬥到最後都係虛無
同Derp巴打講聲: 對唔住
無聊睇番張報紙
發覺解答到你當初個問題

即係E型唔係隱藏機
d 設定收埋一句響度真係好正
清支線搞到好sad
人造人話巨大機械人有無盡既罪業,巨大機械人反思罪業,覺得內疚想贖罪,但人造人何嘗唔係不斷破壞,係機械人嘅角度諗同樣有罪
然後有機械人遊行想宣揚愛與和平,但俾同類攻擊,最後依啲所謂同類中嘅異見者問人造人,佢地咁做係唔係好傻? 去到依度真係好心up
打完中文版上番水
覺得之前嘈交好無謂
就好似隻game爭鬥到最後都係虛無
同Derp巴打講聲: 對唔住

爸打對唔住
清支線搞到好sad
人造人話巨大機械人有無盡既罪業,巨大機械人反思罪業,覺得內疚想贖罪,但人造人何嘗唔係不斷破壞,係機械人嘅角度諗同樣有罪
然後有機械人遊行想宣揚愛與和平,但俾同類攻擊,最後依啲所謂同類中嘅異見者問人造人,佢地咁做係唔係好傻? 去到依度真係好心up

有人推測C線沙漠個2部坦克就係佢地,佢地講野的格式好似
無聊睇番張報紙
發覺解答到你當初個問題

即係E型唔係隱藏機
d 設定收埋一句響度真係好正

奇怪就係佢地如果比人知係E型點執行任務?而且做完失憶任9S 話完全唔知E型存在,係公開的話冇理由佢地2個都搵D公開的野係到扮唔知
清支線搞到好sad

做完個任務, 有一個頂唔順QUIT左, 仲痴痴地線, 而其他機械人去晒沙漠但死晒, 呢度仲SAD
清支線搞到好sad

做完個任務, 有一個頂唔順QUIT左, 仲痴痴地線, 而其他機械人去晒沙漠但死晒, 呢度仲SAD

好現實同人性,佢話咁落去幾多條命都唔够死,係...為異見堅持係有會犧牲,有啲為信念願意獻上生命,但都有啲覺得唔值而quit左,機械都有價值觀,雙方都冇錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞