[PS4] Nier : Automata 劇透討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
琴日爆左機但仲有地方唔明
1.A2點解要殺森之王(BB)
2.既然人類已經死晒咁其實根本冇人指揮YoRHa咁其實佢地到底為左乜野戰鬥
3.點解啲機械生命體同人造人好似有感情咁?明明只係被製造出黎,定關前作事?
4.點解jackass會知道晒YoRHa同機械生命體既目的同在在意義?
係咁多,覺得3周目好正,A2同9s都好慘尤其9s黑化到已經周邊事情漠不關心只係想殺A2同機械生命體見到帕斯卡滅村都不為所動

3.兩邊都係到不斷模仿緊人類
4.冇講到明,正確推斷係白色塔收左皮之後入面既資料流出左,Jackass睇晒之後就整左份報告出黎
硬係覺得隻game好少人玩咁

但係
POD-042:我只是無法接受這樣的結果

POD-042真英雄

其實佢係唔係扮番dod3大清水個角色
原本紀錄者唔應該去干預
但睇唔過眼都係要搞下局。。。

但係

POD-042真英雄

原本紀錄者唔應該去干預

姐係最尾都係救返佢地 同埋有返記憶,但係9s 同 2b兩個就唔知係個地球有咩做同生存有咩意義?
橫尾既胃痛唔係單講個體
係染指成個世界觀同集體信念
(更何況最胃痛既個體係emil你地無講 , 明顯無仔細玩)
虛洲作品黑在獵奇慘死
但佢既作品好多都好有希望
無論f/z 小圓 翠星定 azero , 近年仲越黎越光
只係個角色獵奇死但個世界唔會絕望
nier 你自己諗下end e 就算HE 又點
唔係話踩虛淵而係根本兩者唔同寫法
何況nier 係遊戲 ,唔係睇動畫有限時間 , 佢比咩你食咩
等閒咪玩埋d 支線先衝出黎柒 再下結論

其實我戴咗頭盔單指nier automata
世界觀係絕望 不過唔算胃痛 人類幾千年前就就減絕咗 無乜切身感覺 無機生命之間打生打死又刻畫唔深 好難胃痛

你都講左你個問題,"無乜切身感覺"
其實係你無細心思考訊息,投入唔到
就算有幾幕用機械生物體角度講野
你都有著"人類滅絕左無感覺" 呢道高牆
仲話隻game 懶高深,大把acg 黑過佢
但你又舉唔出例子

學巴打講人人感受唔到
你投入唔到呢隻game, 我為你感到可惜
或者等你幾年後再玩番會有另一番體會

我好細心每隻字睇哂, 爆哂a-z end
支線除左鬥快到終點都玩哂
個故事係寫得好
但真係唔覺得有幾胃痛

對我黎講, 年紀愈大
睇得愈多影視作品, acg, 對呢d野就愈會覺得習慣
反而人係會愈黎愈無咁易受感動.

對我黎講係相反
人越大經歷更多野個感受先至更深
尤其係呢種唔係單純講死人,要深思既劇本
你亦搵唔到有個類似題材或者類似展開既遊戲
如何習慣

nier說穿了就係主要講生存意義+探討靈魂/機械/腦/義體
睇開sci-fi類既電影或者acg都係講左好多年既題材.

你都幾悲哀, 自從1989年睇過攻殼就搵唔到任何喜悅
飲完82百事看透世事
對唔住各位巴打 我搵唔返第一至第四場朗讀劇
有無巴打好心擺多次條LINK上黎

之前既翻譯都係由自「茶茶丸_月廚失格」
依家已經刪除左
有個問題
既然2B存在目的係當9S接近真相嘅時候處決9S
咁2B係唔係一早已經知到真相?
知道真相嘅話佢又為乜要繼續落去?

真相有3個
1. 無人類
2. 黑盒係機械生物核心
3. 寄葉部隊係棄子
唔知你問邊個
但我覺得2B 3樣都應該唔知
只係收order執行任務

但係

POD-042真英雄

原本紀錄者唔應該去干預

姐係最尾都係救返佢地 同埋有返記憶,但係9s 同 2b兩個就唔知係個地球有咩做同生存有咩意義?

去廢墟商場......shopping......
巴哈睇到一段幾有意思

原文
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=17353&snA=864

就我理解的存在主義 過程 最主要是理清人的自我、價值
主要是否定神的存在 就論我了解的而言 存在主義是沒有神的
那麼這一階段過程又是如何呢? 首先存在主義會從入世的角度
慢慢意識到自己是孤獨的、孤單的 是沒有人分擔的
自己的感受只有自己會體驗到 旁人只能以同理來稍微了解
所以 第一步就是意識到自己是孤獨一人的 在這世上 與任何事物都沒有連接
而這個過程通常會導致的 就是崩潰
因為通常代表自身的價值會跟著崩壞 一直以來所遵守的事物只是虛無
第二步則是離世 尋找自我的價值&意義 在背離了世界後
世俗的地位、定義已經對自己無意義的情況下 去選擇一個真正為自己的選項
第三步就是帶著這個角度進行入世 重新回到世界上 帶著那個完整的自己
而虛無主義是消極的 但本作使用的 是尼采的虛無主義
尼采的虛無主義是特別的 他是積極的虛無主義 也就是虛無主義的終極型態
他是十分熱愛生命的男人
他提倡人們應該建立屬於自己 只有自己的道德體系
成為超人 所謂的超人不是那個胸口有著S的人
而是一個不被世俗道德體系 也就是俗稱的社會觀感所拘束的人
有著自己判斷 完整 不隨風搖動的道德體系
尼采將自己比喻為炸藥 要開拓人類的新發展
最著名的就是精神三段變化論 駱駝 獅子 嬰兒
駱駝代表著背負世俗體系的駝峰
而獅子則代表著甩開駝峰 與世界為敵的尋求者
最終 則是拋下這一切 重獲屬於自己新生的嬰兒
而這中間都伴隨著毀滅的過程
這兩個主義最重要的共通點就是 都將整個世界背負在自己的身上
但與一般解釋不同的是 那個「世界」指的是...自己的世界
自己的存在價值。
那麼這些都解釋完了 開始我們的分析吧
整個YoRHa部隊的存在就是上述兩種哲學的活論證

依家已經刪除左

有個問題

真相有3個
1. 無人類
3. 寄葉部隊係棄子
唔知你問邊個

2B既職責係9s知道真相就殺左佢,之但係既然2B唔知道真相既話又點知9S幾時接近個真相?
有個問題

真相有3個
1. 無人類
3. 寄葉部隊係棄子
唔知你問邊個

2B既職責係9s知道真相就殺左佢,之但係既然2B唔知道真相既話又點知9S幾時接近個真相?

有需要時司令部就會send信比2b執行
小說有講
有個問題

真相有3個
1. 無人類
3. 寄葉部隊係棄子
唔知你問邊個

小說有講

小說係設定集入面?
有個問題

真相有3個
1. 無人類
3. 寄葉部隊係棄子
唔知你問邊個

小說有講

小說係設定集入面?

呢部份有3篇
美術個本有篇「記憶之檻」,攻略個本有篇「記憶之棘」
朗讀劇有篇「不斷重覆既祈禱」
都係講2b殺9s...
有個問題

真相有3個
1. 無人類
3. 寄葉部隊係棄子
唔知你問邊個

小說有講

咁司令既命令係咪淨係話9s知道係冇人類先殺?因為正常2同3係成個YoRHa都唔知,但另一方面人類死晒呢件事係司令官親口講比9s知喎咁難捉摸既?
有個問題

真相有3個
1. 無人類
3. 寄葉部隊係棄子
唔知你問邊個

小說有講

咁司令既命令係咪淨係話9s知道係冇人類先殺?因為正常2同3係成個YoRHa都唔知,但另一方面人類死晒呢件事係司令官親口講比9s知喎咁難捉摸既?

封信只係講殺死9S
(其實遊戲入面A2從2B記憶中有聽到呢句, 刻意地mute左關鍵字)
司令官既轉變呢個係另一件事
大概就係佢知道左外星人已經唔存在, 都質疑緊自己部象仲有咩意義
於是佢決定唔再殺9S, 比佢自己做接下黎既選擇 (我腦補)
有個問題

真相有3個
1. 無人類
3. 寄葉部隊係棄子
唔知你問邊個

小說有講

封信只係講殺死9S
(其實遊戲入面A2從2B記憶中有聽到呢句, 刻意地mute左關鍵字)
司令官既轉變呢個係另一件事
大概就係佢知道左外星人已經唔存在, 都質疑緊自己部仲有咩意義
於是佢決定唔再殺9S, 比佢自己做接下黎既選擇 (我腦補)
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=17353&snA=864
巴打係唔係睇左呢篇
講得好好 好多位inspire左自己 建議自己咀嚼過成個故事先睇

依家已經刪除左

岩岩睇過仲有
只不過佢將5篇朗讀劇做左個合集
你去微博search佢個名就搵到

依家已經刪除左

岩岩睇過仲有
只不過佢將5篇朗讀劇做左個合集
你去微博search佢個名就搵到

好多頁 但係好多野睇
有個問題

真相有3個
1. 無人類
3. 寄葉部隊係棄子
唔知你問邊個

小說有講

2E對秘唔秘密唔在意,佢剩係不停執行任務,直到佢要殺9S第一次,佢開始唔想執行呢個任務,後來發展落去2E 好唔鐘意殺9S, 但係佢一直都仲係對秘密一無所知

後來司令官係打海戰個陣對2B 9S 特別擔心應該係因為佢2個係YORHA入面特別優秀,後尾加上ADAM 死左佢自以為戰爭就黎贏, 所以佢唔想再呃9S

佢同JACKASS 通信其實都有講到佢唔鐘意E型部隊的部署,所以係佢以為佢地終於打贏戰爭就將秘密講佢知

而且,其實周邊小說補完都冇講過9S 係因為"知道冇人類"所以被殺,佢只係HACK 過入一D佢唔應該去的地方/知道太多野所以被殺,但係冇講過佢知道D咩
想問有冇咩特別notes 有提點解11b佢地幾個要逃走?
強化零件 小 我得兩粒 但 金粉餅 已經比我殺晒 唔重生, 仲有冇方法拎?
想問有冇咩特別notes 有提點解11b佢地幾個要逃走?

加埋之前支線背叛左果幾個隊員我諗佢地應該知道左人類已經死晒或者yorha其實只係棄子呢啲事實所以先偷走,不過隻game同我想像唔同,一開始係諗咁多人背叛,又特登整啲處理叛徒既機種出黎,yorha呢個組織應該係賤種黎,一定有陰毛。結果爆左機先知原來佢地全部都係只係被利用既一方
http://mintychu.dreamwidth.org/tag/script
朗読劇劇本已經crowdsource譯晒~~ (英文only)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞