[PS4] Nier : Automata 劇透討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
想問一下,玩完c.再想玩埋d,e,f
但係再開save已經由頭黎過
即係要玩多次a,b先可以再玩d???
同埋c end 9s即係死唔死

揀CHAPTER SELECT可以揀最尾決定打埋D
C END A2死同救番9S, D END兩個死晒 , E END就....你自己睇

頂, 我做乜講D END.....SORRY, 對唔住
橫尾既胃痛唔係單講個體
係染指成個世界觀同集體信念
(更何況最胃痛既個體係emil你地無講 , 明顯無仔細玩)
虛洲作品黑在獵奇慘死
但佢既作品好多都好有希望
無論f/z 小圓 翠星定 azero , 近年仲越黎越光
只係個角色獵奇死但個世界唔會絕望
nier 你自己諗下end e 就算HE 又點
唔係話踩虛淵而係根本兩者唔同寫法
何況nier 係遊戲 ,唔係睇動畫有限時間 , 佢比咩你食咩
等閒咪玩埋d 支線先衝出黎柒 再下結論

其實我戴咗頭盔單指nier automata
世界觀係絕望 不過唔算胃痛 人類幾千年前就就減絕咗 無乜切身感覺 無機生命之間打生打死又刻畫唔深 好難胃痛

你都講左你個問題,"無乜切身感覺"
其實係你無細心思考訊息,投入唔到
就算有幾幕用機械生物體角度講野
你都有著"人類滅絕左無感覺" 呢道高牆
仲話隻game 懶高深,大把acg 黑過佢
但你又舉唔出例子

學巴打講人人感受唔到
你投入唔到呢隻game, 我為你感到可惜
或者等你幾年後再玩番會有另一番體會

咁投入情度真係因人而異嘅 師奶港女睇TVB韓劇都會喊晒口 我又真係做唔到囉

除咗講9S對2B迷戀之外 喺主線同支線 2B9S(即玩家) 大多都係見證 而非參與 其實成個世界無咗2B9S嘅存在一樣都係咁 投入感實在大打折扣

至於你係都要我舉出比nier automata更胃藥嘅ACG 我會舉魯魯修(唔計最近話佢返生) phantom 秒五 唔知你認唔認同啦

PHANTOM還好, 其他兩個一D都唔痛wo...
對我黎講四月是你的謊言,WHITE ALBUM 2先真係胃痛
不過同NIER AUTOMATA都係差好遠
投入唔到你自己損失,無謂多講
我都唔睇TVB韓劇
但我唔會食A5和牛然後覺得豬肉好食D

講真依d野各花入各眼
要比較故事根本冇100%客觀既準則
我自己都鍾意NIER依隻game個故事
但講到就佢故事屌打其他作品我覺得過份左啦
因為依d野根本以主觀為主,冇既定標準
橫尾既胃痛唔係單講個體
係染指成個世界觀同集體信念
(更何況最胃痛既個體係emil你地無講 , 明顯無仔細玩)
虛洲作品黑在獵奇慘死
但佢既作品好多都好有希望
無論f/z 小圓 翠星定 azero , 近年仲越黎越光
只係個角色獵奇死但個世界唔會絕望
nier 你自己諗下end e 就算HE 又點
唔係話踩虛淵而係根本兩者唔同寫法
何況nier 係遊戲 ,唔係睇動畫有限時間 , 佢比咩你食咩
等閒咪玩埋d 支線先衝出黎柒 再下結論

其實我戴咗頭盔單指nier automata
世界觀係絕望 不過唔算胃痛 人類幾千年前就就減絕咗 無乜切身感覺 無機生命之間打生打死又刻畫唔深 好難胃痛

你都講左你個問題,"無乜切身感覺"
其實係你無細心思考訊息,投入唔到
就算有幾幕用機械生物體角度講野
你都有著"人類滅絕左無感覺" 呢道高牆
仲話隻game 懶高深,大把acg 黑過佢
但你又舉唔出例子

學巴打講人人感受唔到
你投入唔到呢隻game, 我為你感到可惜
或者等你幾年後再玩番會有另一番體會

咁投入情度真係因人而異嘅 師奶港女睇TVB韓劇都會喊晒口 我又真係做唔到囉

除咗講9S對2B迷戀之外 喺主線同支線 2B9S(即玩家) 大多都係見證 而非參與 其實成個世界無咗2B9S嘅存在一樣都係咁 投入感實在大打折扣

至於你係都要我舉出比nier automata更胃藥嘅ACG 我會舉魯魯修(唔計最近話佢返生) phantom 秒五 唔知你認唔認同啦

PHANTOM還好, 其他兩個一D都唔痛wo...
對我黎講四月是你的謊言,WHITE ALBUM 2先真係胃痛
不過同NIER AUTOMATA都係差好遠
投入唔到你自己損失,無謂多講
我都唔睇TVB韓劇
但我唔會食A5和牛然後覺得豬肉好食D

講真依d野各花入各眼
要比較故事根本冇100%客觀既準則
我自己都鍾意NIER依隻game個故事
但講到就佢故事屌打其他作品我覺得過份左啦
因為依d野根本以主觀為主,冇既定標準

你又黎幫我地打圓場, 多謝你先
我認同emil係慘
雙子都慘 A2都慘
反而最唔慘就係9S
2B個loop都sad
其實一路玩 都覺得幾陰暗
因為成個地方 得自己先有意識
其他都係機械人
我反而想佢出DLC講A2
A2班戰友,同首領
點樣比人拋棄
我認同emil係慘
雙子都慘 A2都慘
反而最唔慘就係9S
2B個loop都sad
其他都係機械人
A2班戰友,同首領
點樣比人拋棄

9s慘唔慘係睇佢有幾多記憶
我認同emil係慘
雙子都慘 A2都慘
反而最唔慘就係9S
2B個loop都sad
其他都係機械人
A2班戰友,同首領
點樣比人拋棄

9s慘唔慘係睇佢有幾多記憶

其實都肯定唔到佢係知大約定知詳細,雖然都一定冇2b咁難受
btw, 本身對石川由依冇乜感覺, 睇完朗讀劇之後鐘意左佢

每次叫9s個名都係膠膠地咁

+1
到最後喊埋出黎
9S描述得太少劇情太短, 但個轉變就變得好快
睇完由2B到A2之後, 係驚訝多過傷感
A2個描述更短, 抱住第8次作戰死去同伴一路以來咁耐既感情, 就俾2B把劍同帕斯卡輕易影響到..
佢個劇情我明佢深度係邊, 但所有野都係太短, 著墨唔夠深既情況下好難去感受佢地
最少要睇埋nier同周邊野先勉強知道下佢地個背景

結論, 9S個描述做唔到貫穿成個劇情既作用, 好多內容都好單薄一堆bug, 要靠周邊同作者問答去補完, 但又做成更加多bug
A2個描述更短, 抱住第8次作戰死去同伴一路以來咁耐既感情, 就俾2B把劍同帕斯卡輕易影響到..
佢個劇情我明佢深度係邊, 但所有野都係太短, 著墨唔夠深既情況下好難去感受佢地

結論, 9S個描述做唔到貫穿成個劇情既作用, 好多內容都好單薄一堆bug, 要靠周邊同作者問答去補完, 但又做成更加多bug

我覺得A2先慘 由有目標去做任務 識到班戰友 到陷家產
然後見住2B同9S成鳩日係佢面前出現
9S最差既地方係 2B一死 換晒人
如果寫 9S果次知道晒全部野,但佢無講比2B聽
而令到2B死左 佢內疚同憎機械生物 咁就唔同
而家比我感覺係 專登咁做
為左最後9S同A2 互片

為左個結果(A2同9S打), 而去舖排原因(A2同9S打既理由), 所以就做成牽強同一舊舊
過程係我完全感受唔到黑化9S有幾黑都點樣黑.. 只係一直講うるさい!うるさい!
似個煩膠痴線佬多個崩潰左既黑化主角..

講得唔夠呢個真係9s都算, a2得一個chapter 講佢本身未玩果陣仲以為三周目係講a2同9s 係主線之前或之後一齊既劇情, 點知短不特止仲要分開講, a2既戲分少上加少
沒有錢那有計

要睇埋周邊先明得哂真係死症黎

到了!

講得唔夠呢個真係9s都算, a2得一個chapter 講佢本身未玩果陣仲以為三周目係講a2同9s 係主線之前或之後一齊既劇情, 點知短不特止仲要分開講, a2既戲分少上加少

望就望佢出個DLC講A2
我就課金
朗讀劇我淨係揾到一場有中字: http://m.bilibili.com/video/av10344669.html

有冇人有另外一場?
朗讀劇我淨係揾到一場有中字: http://m.bilibili.com/video/av10344669.html

有冇人有另外一場?

Thanks for the link 仲以為只得書先有得睇

有冇人有另外一場?

Thanks for the link 仲以為只得書先有得睇

第五場先有網上轉播有得錄
印象中朗讀劇遲啲會出碟賣
其實佢設定集會唔會出中文或英文版,日文睇唔明

有冇人有另外一場?

第五場先有網上轉播有得錄
印象中朗讀劇遲啲會出碟賣

佢兩場concert + 朗讀劇出dvd 即刻鳩衝

不過唔知到時有冇中文字幕
有冇人可以俾佢嘅三周目saving俾我,我刪左呀

笑完可唔可以俾我

笑完可唔可以俾我

savedata好似有我個名,唔想自爆

如果冇,我可以俾你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞