《薩爾達傳說 曠野之息》自由討論區及前傳、續集等候區 (2)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
唔該兩位巴打
呢個問題眾說紛紜,我自己實測過一段時間,得到一啲結論但唔知係咪完全準確。

大概係每日喺玩家進入佢嘅既地出現地點時出現一次。

一日嘅定義係時段橫跨凌晨就會當係第二日。無休息跳時間嘅話,夜晚凌晨一到條龍就會出現。

跳時間嘅話,早上到早上、中午到中午、晚上到晚上都會出現,早上到中午、中午到晚上就唔會立即出現,要再等到過咗凌晨。

舉個例子,假設雷龍出現嘅地點有三個:海拉魯大橋、花柔莉亞山同格魯德高地。

如果玩家一直處於呢三個地方以外,任何時間玩家行到去呢三個地區,條龍都會立即出現。

如果條龍今日已經出現咗,就跟我上面講嘅過到第二日先再出現。
補充多一點,要企喺地上先計「出現喺呢度」,如果上咗樹,等到過咗凌晨都唔得,但一落返地佢就立刻出現。
仲未搵到第一個回憶
畫家有提示架(雖然我都係跟住提示都搵唔到所以上網睇大約位置)
我係英帕果個村個畫家搵到用嚟強化裝嘅大妖精之泉渣 但冇回憶
再同佢講嘢佢會俾回憶提示,佢亦會出現喺其他驛站、市集之類嘅地方,總之見到佢就同佢講嘢拎提示啦。
但係一個地點嘅畫家搵完就唔會再有?
一個地點會俾一個指定回憶嘅提示,未拎嗰個回憶佢會長期喺度,拎咗回憶之後佢就會走。
搵妖精之泉係前置任, 之後先會再比提示你
雷龍最易刷
有喺你面前重生嘅刷點
時間亦都容易控制

刷任何龍都要遠距弓
一轉消耗兩三把左右

會唔會一野秒主要睇防禦力。

盡力升裝同食定三級防嘅料理啦。
多謝提供。個人最鍾意去花柔莉亞橋打雷龍,最易又最慳皮。

遠程嘅弓其實唔係必須?我一向都用身上最 cheap 嗰把弓嚟射龍,遠程嘅留返嚟射呀哈哈。
冇咁易失手
普通弓射角射爪好難射
拉近距離如果冇對應嘅保護裝又易食屬性攻擊
印象中遠程弓有固定重生點
女兒國好似有一把
冇上網搵 樹林得d樹果張真係搵死我
好似利特村附近個飛行訓練場都有一把射程40既弓血月會respawn
有冇人試過負碌搵到個回憶?
我試過一次
見到地下有d光
於是行埋去
就觸發左劇情
我未刻意搵,但周圍走開左三個回憶
有個喺濕地附近嘅山洞炸開咗都拎到 一心之弓
尋日試過離遠見到黃色光 飛埋去又無咗
唔知係咪
你呢個唔係回憶喎
可能係流星
同意,啲回憶行到去腳邊咁滯先見到
有時停同三連弓秒左雷獸人馬
botw2有冇可能承繼1嘅save?
好多裝備冇咩機會發揮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞