《薩爾達傳說 曠野之息》自由討論區及前傳、續集等候區 (2)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
大師模式嘅技術只係轉咗做偷襲
我玩左一個神獸,除咗盾反守護者就係偷襲同吹啲唔識游水嘅怪落水
唔記得係咪箭塔,中間地下同兩邊山壁都有拎電箭嘅蜥蜴怪。

其實可以無視佢地一路直衝過去,但硬係覺得滅咗佢哋會有著數,結果係得不償失
我由一開始就盡量唔打小怪,成日覺得會蝕武器係拎左大師劍先開始打下
大家買eshop定卡帶
仲諗緊 因為想玩埋DLC
打開機玩普通好無癮 後期有裝無哂挑戰性 普通連劍之試煉都太簡單
大師模式可以引發多啲打法 如果只係打左一二個神獸 可以轉玩大師 因為要拎番啲塔同解過一次好快可以再解一次
我係卡帶,買 switch 時連機買的。

eshop 同卡帶都可買 DLC,無所謂喎?
用bullet time射箭爽過就咁打怪
商店通常幾時會refill
過左紅月都無返貨
懶得刷箭
箭嘅數目多過 50 就永遠唔會返貨,否則的話用火源休息一日就得。

本身有貨嘅地方唔會因為過咗 50 支箭而突然變無貨,所以可以試下去哂咁多條村同驛站掃一轉貨,到用到少過 50 再重新買。
打咗一隻白毛同雷神身紅毛人騎...........比想像中易打...
白銀哥布同蜥蝪人難打過佢地...

但係我用硬打打爆佢, 有人話可以騎死佢我就只係騎過一次咁多...
武器我一開始都係偷同執多,好少唔夠用,反而係袋唔夠大拎唔到
我個袋都係成日滿, 又有D武器唔拾得用, 例如打火機(火單手劍), 救命用冰槍, 雷大劍, 碎岩劍...
長知識我仲成日專登去睇
打得贏嘅方法就係好方法

騎上去打嘅好處係唔使扣武器耐久度,武器夠高攻的話其實都無咩所謂,唔夠高攻嘅話可以爆少幾把武器。
純粹係我未用過eshop同好少用信用卡
所以如果dlc得eshop就順便買埋本體
同埋方便
不過eshop係貴兩百
諗緊值唔值 呢啲耐玩game好難揀
第一個方法
日服買9980円券
https://store-jp.nintendo.com/list/software/70020000000021.html
用一張嚟換本體=4990円
再另買DLC 2547円
加埋係7537円
呢個方法總共要畀12527円
但係會剩一張券可以換其他鍾意嘅任系game

第二個方法
日森長期-13%=8939円
https://www.amazon.co.jp/dp/B078KRT4XT/
港服組合包=668HKD
同日森同價
https://store.nintendo.com.hk/70070000004461
我啱啱睇到片,係窄路度搵舊鐵頂住中間,放把雷劍,自動可以電死路過啲怪,又見到冰左隻怪用扇吹佢落水,呢隻game真係痴線到你諗到嘅都可以試下
硬砍通常都蝕
智取吹落水通常都執唔到最貴嘅礦物
炸彈箭都要轟好多箭都幾蝕(炸彈箭特別貴)

仲未學到達人咁引怪聚怪用獸神大劍一齊偷襲

唔打可能係最佳辦法

其實1on1咩都易對付
俾幾隻黃金小怪包抄難打過黃金人馬
不過玩爆炸箭都好後期 前期我都係玩背刺慢慢殺

儲儲下就幾百支爆炸箭
勤力d刷人馬 d屬性箭就會儲得好快
我通常都係驛站買普通箭打人馬 換佢跌果堆屬性箭
英傑武好貴...........粒鑽石
又唔係特別勁
我全部放晒係屋企記念算...
人馬時停再射頭, 佢停底但係上唔到背?
我長期 keep 住用嘅得大鷲弓,貪佢係木製弓最 top,bullet time 又可以射多幾箭。其餘嗰啲用爆就算數,連記念都費事。

Btw,鑽石唔難有,可以拎十粒夜光石去卓拉領地換一粒。
佢跪低時再補一箭
基本上佢一跪低 你跑去佢兩側 就上到背架啦喎
同埋唔一定時停 總之用你方法顏射佢 整到佢跪就得
佢噴火果陣用氣流升天再射臉 盾反完射臉 用雷技電跪佢 etc.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞