《薩爾達傳說 曠野之息》自由討論區及前傳、續集等候區 (2)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
唔該晒絲打
頭先諗住去搵有古代核心嘅神廟順便開塔
無喇喇有隻守護者係咁追住我射laser
完全盾反唔到就死咗
玩到上左癮 依加d武器多到用唔晒
反而d盾用得好快想問有個騎士盾係邊到拎 我印象係城堡咁既地方
城堡底層 監倉附近
Btw 拎完都係唔捨得用 刷單手人馬算
捨得用係血月會重置個d道具
今晚試吓挑戰人馬 邊隻易打d
未有足夠準備的話係難攪啲。

如果附近有 cover 可以搵嘢擋一擋,一棵普通嘅幼身樹都 work,總之唔會直接望到佢隻眼就 ok,擋住一陣佢好快就走。
雷獸山嗰隻係最弱
雷獸果個紅色人馬最易打 即係水神獸隔離座山

Btw 樓主tag咗一大堆資料 分好曬類 做下好心伸少次手 入去睇下 唔好曬咗佢一番心機
13心會唔會一野秒我?
唔好意思
盾反miss 所以爆曬
習慣打啲唔熟既怪之前save 同準備多啲食物,上個po我有留低條link講守護者既紅點盾反法,新手應該練幾次就上手
po多次
頭先去咗搵第一個回憶
係雪山落見到巨形豬同人馬打完巨形豬無喇喇比人馬見到射冰箭一下ko
之後打多次巨形豬就即刻兜路行,最後開咗兼番咗去搵阿婆,比咗英傑服我,但我再問畫家無提示,係咪要搵新npc先問到指示?
之後係其他唔同地方都會出現畫家再比提示你, 至於佢會係邊再出現你可以試下自己估下, 真係再搵唔到先上網搵攻略都未遲
咁我決定玩其他支線先順便去開下地圖
如果你係其他地方見到佢出現過, 短時間去佢出發點就見佢唔到, 幾時reset唔肯定, 應該係血月之後
去拎海利亞盾啦
90防仲要勁耐用
係邊樹 係咪要入城堡
做左小小research, reddit 有幾個講法

1. 可以去對應既女神像祈禱, 之後就會reset 龍既重生點同時間
2. 遠離龍既重生點, save and load 同重開game 幾次有機會reset

邊個講法真係work 唔知, 我有時間試完再report 上黎
係, 城堡監獄入面, 最強之盾, 其他盾得幾十耐久度, 海利亞盾有800耐久, 硬接守護者laser 都要十幾下先爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞