《薩爾達傳說 曠野之息》自由討論區及前傳、續集等候區 (2)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
我同你一樣,一玩落就唔願停
我都係過咗水象。
大家第二隻會打咩
想打雷 但係佢要人打伊蓋隊
風啦 招技正 可以幫你盡快開晒d塔
最尾先打象
打雷先慳好多武器,一言不合就開電
塔我開得7788啦
之前你地係到講風彈
我睇完youtube 淨係識高塔彈
平地唔得 好想quit咗去
但我唔係好識偷襲 唔想打伊蓋隊住
可以唔打佢哋,我係0kill咁去打大佬
平地風彈係好難
我都係搵電單車/石起飛
咁樣既咩
咁我聽日試下
我係風>雷>水
依家未捨得打最後一個
我打完水,剛剛打到入火神獸
火係咪無乜用所以無人講
開頭我都係咁失敗嫁,但成功之後好爽,
一開始可以先練後跳版既set up係最簡單同成功率最高,
不過我係直接就先㘣後方開始練

講下幾個練習時發現到既野比啲參考下:

1. 搵樹之後炸爛佢或者砍爛佢,企上去做跳台

2. 企左上去之後Hold住ZL持盾,因為持盾跳每次個距離都近乎係相同

3. 持盾情況下向前跳,之後無需delay咁按L之後 輕按一下ZR,千企唔好hold住,會變左瞄準,要發動bullet time只要係空中持弓就可以

4. 先圓後方既話,第二粒方型炸彈要係bullet time等拎把弓個動作完晒先好放,太早放好大機會失敗,放完基本上轉翻去㘣形引爆就ok, 呢個位早爆同遲小小爆只係會影角度,唔同先方後圓,先方後㘣係要即爆,慢小小都會好易失敗

5. 要注要先㘣後方有所唯既dead angle 死角

6. 練習時盡量望上天或者地下,因為有機會物件太多,例如樹同水,太lag導致操作上無問題,但系統處理唔到而強行停止左個動作,練熟左就會知係自己操作失敗定係個系統上導致做唔到

7. 可以試下拍片上黎一齊研究
神哭技巧全部都好有用

水唔使講, 救命用
雷, 超大攻擊力, 打大怪時好有用,
風, 起飛用, 好多時可以原地起飛林克時間
火, 防禦用, 尤其是盾反LASER失敗時佢發動變成功
平地風彈勁講手速,要持物滯空同時放炸彈飛
先圓後方易成功同快,但會歪
所以最好練熟埋先方後圓
我剩低雷唔捨得打
雙子山好高好難爬, 係咪可以解左4個神獸主線之後番黎爬都得?
神廟影唔影響主線發展?
玩左一日, 唔想睇攻略住
唔影響
你鍾意幾時解,解唔解都得
火神獸易打過水神獸好多血又少過水神獸
連我呢啲手殘人士5分鐘內都搞掂咗佢
基本上你而加殺過去boss果度都無問題
所以主線唔係重點
呢隻game重點係周圍探索
未探索到咪mark低
得聞再返去
用大師之劍仲吃埋三攻料理
好似用咗兩分鐘就完
成功硬闖香蕉隊總部
個大佬好搞笑
會唔會再見架
係米高塔先可以先方後圓
其實我淨係得高塔先彈到
子彈時間勁難捉
就咁射怪彈係fail到唔想再試

跟住風彈個陣禁ZR又一定要持平
我做唔到向前跳X Y ZR 一齊禁(先圓後方
所以後跳先ZR 再Y 簡單好多 (先方後圓
手殘
其雷神獸係比較難打
唔係高塔先得
一舊石都得
不過先方後圓時機要捉得準
先圓後方就鳩撳都成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞