11.19 Shirobako 白箱 香港上映

1001 回覆
182 Like 8 Dislike
睇完TV版再睇多次,感覺好唔同

一開始個前情提要收埋咗好多要睇過TV版先明嘅嘢,所以我諗係畀未睇過同睇過TV版兩邊嘅人睇?

整三女2個taitanic原本就hea到爆炸,等佢哋做都估到係咁

本田唔知點解又肥返,可能壓力大咗,木下生埋鬚根

太郎一聽到矢野個名就驚好好笑

久乃木講到完整句子

仲有好多係致敬返TV版,不過太多唔講,跟住講我睇到嘅嘢

的確,要睇過TV版先知劇場版嘅故事係差咗,兩個新角色有一個係完全冇存在感,淨係做解說役

跳舞嗰part真係有啲太刻意,未睇過TV版可能會覺得冇嘢,但睇完真係

同埋美沙因為畫咗好耐車所以依家變教人整車,靜香多咗job,繪麻做咗作畫監督,小綠同蘑菇由唔係師徒變競爭對手嘅編劇,葵變咗製作人,其實講返五個主角呢四年嘅改變做得幾好

成套嘢基本上係搵人,搵完人就差唔多完場,如果可以講埋最尾趕工嗰part就可以收埋搵齊人開工嗰條線

山田變咗大導演但基本上冇乜利用呢點去support個戲中戲製作,淨係變咗搞笑點同諷刺業界嘅位

總結:套嘢係差過TV版,不過TV版最後葵話佢係因為鍾諗動畫同整動畫嘅人先做落去,今次前社長就話淨係得呢啲唔得,其實就好似一個模型唔可以成日落同一款顏料,落得多會乾咁,呢點係得睇過TV先明
咁快煲晒
好好睇
我指出資部份相似
大鑊戲院會唔會停
我仲諗住套戲冇乜場先睇
聽日仲有,星期三開始停
本來都係去到星期三,星期四已經無場。
雖然唔知係未出場次,定係真係落畫 ... 就當落畫好了。
其實套野有好多好有趣既細節,無睇過 TV 係唔會留意到用心之處。
係致敬又好,定只係原本設計回收重用都好,
對於 TV 版 fans 係非常有趣既 service。

有人話套野係 TV 版換過套作品 (Exodus / 三女 > Siva),
之後跑完一次流程就收工,咁平日返工大致上都係咁架啦。
呢方面唔期望,就唔會有失望。

如果真係要期望,就應該係題材方面既精簡同深入化。
但好明顯今次係貪多搞到故事唔夠深入。
兩個鐘頭多 d ,但所有題材都唔深入既 ...
呢樣先係令 fans 感到無奈既地方。

以下純屬個人 FF

咁到底乜野原因要整套劇場版出黎?
我成日都覺得,純綷想將個 IP d character 賺最多錢,
出下溫泉水著回之類就好啦,一個鐘多 d 既劇場版,
又可以出多幾十張圖,賣女既賣女,賣公仔既賣公仔 ...
為左話比人知個 IP 未死?
咁唔需要整咁大場龍鳳,要全員走出黎亮相喎。

但如果,今次個劇場版係為下一套 TV 版 warm up,
再 pickup 返每一個 character 既畫法,特性,
會唔會係一個可能性呢?
前提係要有新一季先成立
無啦
新一季咪又係拖稿冇靈感冇人手果d
差唔多難關
再loop 就無謂
買豪華版就有,唔洗店限
本身隻BD分豪華同普通,店特另計
所以你應該要買豪華版配日馬特典
http://shirobako-movie.com/bddvd/

但好似話到發售日會變番直送香港
我都想要日馬店特,驚無曬所以訂左先
但如果正日重有直送可以慳幾千我都苦惱緊
重睇啦,我唔想搞大佢

Musashino Animation (武蔵野アニメーション Musashino Animēshon, MUSANI (ムサニ, Musani) for short)
會,不過和疫情關係不大,因為真的沒甚麼人入場
就算戲院繼續開,睇怕都會在星期四落畫
通常提早兩日,星期二先會見到星期四
落畫前的排戲會少好多,星期二的場只有德福一間有7點半,其他全部日頭時段,照這勢通常跟住的星期四就會落畫(星期四新戲上映)
屌 動畫仲未睇哂 本身預計會上映三個禮拜
唔想直接睇劇場版仲要星期二冇時間睇
個分工都唔同,點似?
書出版社自產自銷,shareholder=director
動畫投資方多數只係業界相關組織,淨係做shareholder出錢
係,嗰下完唔係唔得,但係差啲野咁
冇命去唔到星期3......
政府宣佈明日起(12月2日)本地戲院再關閉兩星期
如無意外應該唔會再上映?

今日刷多一次同白箱講Bye bye
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞