11.19 Shirobako 白箱 香港上映

1001 回覆
182 Like 8 Dislike
喵森好好丁
我睇過白箱動畫 但係嗰陣時其實就算睇完都唔係好清楚每個Post要做啲咩
我都覺得今次嘅劇場版係差咗少少
傳統嘅三幕戲 發憤決定做劇場版 招兵買馬 最後改良最後打鬥場面
唔知係咪又係趕工定係點 感覺比較輕描淡寫咁就完成咗 冇乜感覺到成件事有咩趕工同唔趕工嘅必要 (對於冇睇過動畫又或者唔清楚動畫製作嘅人可能會覺得好簡單)

但係我依然覺得呢套好值得睇撇除政治因素
我覺得好明顯成班工作人員都係好用心咁樣去做
我唔係好知道幕後係有咩人亦都唔知道佢哋以前做過啲咩
但係我覺得應該係請咗好多唔同方面嘅大神幫手
你會見到佢有唔同畫風有唔同創作效果唔同種類嘅動畫都有出現過
相比於一個劇場版 我覺得更加似寫比動畫愛好者或者同行之間嘅情書
對唔住,我係bt9, 即刻落order買fate支持ufo
白箱TV版本身都係,有好多暗喻、inside joke之類
我覺得動畫係比較是一個熱血追夢嘅作品
今次雖然仲係好熱血但係好似就冇咗嗰一種追夢嘅感覺

做LL嘅Sunrise第八工作室
做LL之前嘅前作係《境界線上的平行線》同《加速世界》
所以唔好問點解上面兩套作品冇新一季
やれやれ
係咪你
境界線上的地平線下季有新啦
係加速真係
直白啲呢度嘅「やれやれ」就係 =「唉」
所以「仕方ないので やれやれ」就係「冇計啦唉」

嗰度成段都係TV版第一集嘅對比 (咁當然要講車手都唔同啦)

四年前 ←→ 四年後
深夜動畫錄唔晒 ←→ 錄晒仲有唔少空間剩
G.I.Staff (IG+JC) ←→ K9 pictures (A1+P9?)
鬥車鬥贏 ←→ 開波即咬柴

之後佐藤慢慢渣車嗰陣,歌詞有句「みんないなくなりました/誰もいなくなりました(大家都唔喺度了/邊個都唔喺度了)」,幾次入場每次聽到呢段,個心都噏住噏住有啲想喊咁
下季嗰套應該係《記錄的地平線》,Online Game嗰套 定係你講第套
真係灰到爆
柒咗sor
Gchied

同熊仔洋娃娃唱歌首歌咩名?
アニメーションを作りましょう
喵左邊2個邊位憑咩企最前
佢兩條𡃁(TV 版時)
佢條𡃁+外援(劇場版時)
好問題
制作進行地位超然
佐藤算係咁 一齊做足4年
因為公司近屋企
計落蝕晒,除非人工好高/好有興趣…
咁都記得,巴打你好熟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞