11.19 Shirobako 白箱 香港上映

1001 回覆
182 Like 8 Dislike
好老實講 本身受眾 人氣 宣傳都咁唔同
拉埋一齊比本身就已經無謂

(預左比人屌)而且我其實有d唔鐘意d人格硬拉埋話睇白箱就等於支持香港民主...
白箱係好作品 就算唔講政治(當然除非水島係藍啦) 我都係推介去睇

但而家講到唔去睇就唔支持民主我係覺得有d over...
簡單d講 如果出劇場版係迷家而唔係白箱 你會唔會話因為水島支持香港 所以要入場睇? 最少我一定唔會
鬼滅無得比,根本就係一個唔正常既現像,比新海誠既【你的名字】更不正常。
其實比較想買 TV 版玻璃碟,
不過真係太貴,同埋太阻位。

退而求其次,我都買返隻劇場版既玻璃碟。

啱, 如果單單只係政治原因唔會令我咁愛白箱, 我好純粹因為覺得佢係好作品而推...

始終白箱主要target 只係大人觀眾, 加上劇場版個timing堅黑, 撞正武肺又有鬼滅風潮, 關注度一定大減, 所以入場數真係雪上加霜

當然鄧白箱唔抵, 佢值得再好D嘅入場數....如果個timing好D, 相信入場唔只咁少

趁白箱仲有戲院上緊, 又推下先
講開又講, 迷家無睇, 係咪水島黑歷史? 見個個都話廢

水島作品暫時只係睇左白箱, 跟住準備睇少戰TV版
講開又講,類似嘅話題,白箱劇場版入面都有對白提起過

類似
「近來啲大IP都只係比大公司做了」
「但係我覺得呢啲大作結果出嚟都係不溫不火」

唔係不溫不火,而係本身既承包商目的只係單純賺錢,既無熱情又無錢,咁又點會有好野?

個人覺得,最佳例子都要數川原礫嗰兩套:刀劍神域 同 加速世界

A1 無熱情 vs Sunrise 爆肝,
同一世界觀但完全係兩個唔同級數。
Good idea
動畫界兩大毒瘤
一個刀劍
一個鬼滅
agger
好多跟風狗
又多中小學雞可以無腦入場睇
係,成套動畫都好迷,唔使睇
我想問一下BD有冇中文字幕想象徵式咁支持一下 但係驚冇字幕以後翻睇都唔知講緊咩
咁迷
留意新映fb消息
點止
d阿叔/阿嬸唔知頭唔知路都入咗去睇
京紫同FATE HF都係得2m票房咋
白箱有一半其實好正常
要知道京紫同FATE HF好多人睇幾次

香港深夜動畫劇場版個市場就係得咁細
有時間搞果啲歌FF歌舞劇,不如集中返係劇情上咪仲好
動畫始終係次文化,小眾野
好似係連日文字幕都無。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞