11.19 Shirobako 白箱 香港上映

1001 回覆
182 Like 8 Dislike
真係唔識死…
其實個OP做得好正,首歌歌詞用好多擬聲疊字,節奏輕快,配合深夜時份
畫面對照TV版,同時用架車死火表達今非昔比,再用架車撻返着表示未死得晒 > 故事開始
應該係我聽過最舒服嘅OP,就算有種無奈,都表達得好正面,成日都形住 仕方ないので やれやれ 下-句係好きだから

Btw,有無成首日文歌詞
其實返工邊有可能keep住熱血,幾鐘意返工都好,總會有啲低潮期,點樣喺低潮期重拾初心,認清自己繼續返工嘅原因,對事業發展更加重要
喵森某程度上已經唔係追夢,係夢想達成後點維持夢想達成呢個可以自我滿足嘅狀態
差三集睇完tv版
睇完就去睇劇場版
大家記得支持下BD,1月8就發售架la

BD賣多1隻個數字都好多

參考數字:
7億收入既不起眼fine BD+dvd初週4萬1
16億既fsn hf 2 BD初週6萬9

白箱得3 億幾 BD可能得1萬幾,賣多1隻都好有用,日本網買重會直接計落去
平平地買隻普版都好
http://shirobako-movie.com/bddvd/
hmv特典又幾有特色
買左softmap erika bb
最擺命咪就係佢d節奏輕快 但d歌詞真係好灰
諗起區瑞強/曾璐德首【那天再重聚】
2000靚歌再重聚
琴日睇完 fans角度嚟講真係覺得好好睇

一開頭無諗過公司會變到咁
睇首播喵森想像會議室個落差
之後食咖喱個度 我比較眼淺都一齊喊埋出嚟
覺得好現實 實際上的確會有咁情況

同埋唱歌個度我覺得無咩問題
一開始自我激勵去開始做
之後係喵森最鐘意嘅恰奇 同埋TV版出現過嘅唔同風格嘅動畫出哂嚟 帶出「去做動畫啦」嘅訊息
連美沙前公司社長做過套3D動畫都有出嚟

唔知係咪因為我比起主角五個人更加鍾意班製作團隊
覺得個每個人嘅去向講得好好 尤其是遠藤個part

樓上話動畫教室應該cut 可能我最鍾意杉江先生
見到有佢嘅part好開心
佢嘅形象一直都係維持住以動畫帶歡樂俾小朋友
同埋啲細路啲舉止真係同現實嘅差唔多
總係有一兩個窒住晒

喵森就係個雖然唔知自己想做乜
但總係可能link up成team人嘅作用
無論TV版定係劇場版成個主題都係圍繞迷失自己

不過的確覺得siva最後出嚟個version三星期內做出嚟太誇張

話說琴日睇嗰場氣氛好好 都有半場滿
輕鬆位都有全場笑

不過建議快快手補完番先去睇 淨返唔多場次咋
有啲位睇落好普通其實同TV版好多對應

自己都係專登同男朋友二刷TV版完再去睇

係咪買便當嗰到?

TV 版成日都覺得矢野最後會同平岡一 pair。

另外到底興津小姐做過 d 乜,
太郎離左職都一樣咁驚?
葵唱歌果part cut短d我覺得會好d

但動畫教室係真係唔cut得
不論TV定電影 其實都不停強調動畫製作係團體工作 係唔同人分工合作去做
興津係成間公司最高地位
負責出糧
但係太郎已經離左職…
同感, 咖哩果段有少少眼濕

之後接住段歌舞勁正
日本仲大鑊,香港都無乜好比較了。
諗依啲無意思

快啲買隻BD支持下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞