11.19 Shirobako 白箱 香港上映

1001 回覆
182 Like 8 Dislike
好正
Member 線要5 條先hide 到
梳 冇用過
上面2個長文reply好大落差
佢係原作觀眾,我係新觀眾
真,
未睇tv 版都可以一試(專登唔hide 比啲未睇既人睇)
睇過原作嘅話,可能會覺得同TV版分別不大
所以你未睇過新鮮感會大啲
㩒錯不推文推返先
所以我後面咪屌緊佢2邊不是人
佢一開始係咁飛d人名出黎咩都唔解係玩鳩新觀眾
好啦 咁我當你係成套都比原作黨睇
但睇到後面你d野全部無限loop多次
你唔好同我講為左照顧新觀眾呀
講真 咁多年啦 都廢事ff重出到啦
Pa work本身都已經高峰不再
自白箱後 唔計cy爸爸嘅賽馬娘 pa真係再整唔出同樣水平嘅野
講真 咁多年啦 都廢事ff重出到啦
Pa work本身都已經高峰不再
自白箱後 唔計cy爸爸嘅賽馬娘 pa真係再整唔出同樣水平嘅野

呢一套白箱同理
佢確確實實咁比我感覺到
佢已經唔再係比到期待我嘅pa works
利申當年true tears3部曲fans
新觀眾唔明啲人物,原作觀眾又覺得係新舊酒新瓶單論意義上係get到,但其實套嘢個故事性係好稀薄
我喺隔離po講過
記憶中tv版對危機同負面情緒嘅處理都係好正面
令到成個感覺係明明佢好多危機但危機感都好低
但係劇場版危機感係會出d
絕境反底嘅氣氛會強烈d
近年PA啲劇本又真心唔掂,冇乜幾套有追
上季套天晴爛漫幾搞笑嘅,今季就有麻枝套成神之日
時間太趕啦。

TV 版 24 話你都唔記得晒 d 人啦,
仲要兩粒鐘 show 晒出過場既人,
全部路人化都預左,
但估唔到個故仔都碎片化埋。
雖然一開頭話呢一年大家都少左工開,
但一拍膊頭 d 資源排山倒海咁湧出黎,
又真係唔係幾唔現實下。

作為 fans 係大致上滿意既,
個人覺得人齊無爛尾已經合格。
有 TV 版打左底,
地獄般既工作場景係 TV 版見識過,
所以劇場版無表達出黎都勉強可以接受。

但作為吸引新客源就比較差,
呢套野真係單純 fans 向?
諗諗下其實套siva咪講緊佢自己呢套戲
未修改嘅版本係 唔差 但好多位都有待改善 真心鐘意呢套佢品嘅人唔會咁易收貨
但我感覺自己睇嘅就係未修改尾段嘅版本
除左作畫之外
其他都係劣化版既TV版
得120分鐘根本冇可能講到咁多人
FANS會覺得配角陪跑,未睇過連佢係乜水都唔會知
你TV版一套作品講緊係有12集去講點整
比劇情版多一倍有多
結果就係搞到變左TV版既野用個新方法去LOOP多一次
仲要細節同感動位方面比TV版屌打
始終都唔明點解要做劇場版
一開始白箱PLAN個陣係PLAN做4季
我當你開始個陣D資方驚蝕錢做住2季先
但係出到黎之後係叫好又叫座
係死都唔出剩低個2季,變左個劇場版
講起同TV版比
有個靜香錄音個個分鏡明顯係致敬TV版
但事實上係TV版我個段係喊到成個傻鳩咁
劇場版就真得個哦字
完全FEEL唔到感動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞