11.19 Shirobako 白箱 香港上映

1001 回覆
182 Like 8 Dislike
唔係啦
雖然個成品係正,但未有武肺之前頭兩集都隔左成年先至出到
似係唔知點續寫落去而拖慢左製作就真
冬甩會
仲收唔收會員…
睇戲唔比除口罩食 donut 🍩
其實呢個位我唔太明,原畫點解可以跳過作監
少戰係水島但唔係PA
收貨係元請果邊,元請話OK嘅話作監都無咩好講
作監唔一定係元請嘅人,原畫同作監都未係上司下屬關係
不過果個畫原畫嘅人之後喺業界嘅評價就唔知會點
劇情無白箱咁豐富,但都算ok
劇埸版+4dx 神作,最終章就差少少
係咪即係驚,元請收咗垃圾貨,整臭自己作監個名
少戰好似唔係PA (至少個名唔係)
過一轉作監就要預留返對應嘅時間
咁如果唔夠時間,其中一個解決辦法咪嘗試跳工序囉

《原書使》(定係妹非妹定係邊套?)嗰陣就有個作監喺twitter度呻,
崩到爆炸嘅某某某集雖然自己credit咗作監,但係自己只係修咗其中幾個shot,其他shot唔關佢事
無睇過, 遲D搵黎睇下先
岩岩睇完
感覺第一次唱歌有d odd 同太長
1-2分鐘就ok
社畜表示睇到眼濕濕
依套係講一個昔日將喜好作為事業,充滿幹勁既新仔因為經歷既事越黎越多而變成一個對自己喜好事物失去左熱情既senior,點樣重新振作搵返個初心既一個故事

要不斷做project既社畜表示好有共鳴
太多傍枝啫。
本質就係 happy end 版社畜血淚史。
動畫就係比人睇d現實冇乜機會見到既野ma

Happy end好呀,比人有個希望係「如果可以xxx咁」就好啦,而朝住依個目標努力

依個亦都係動畫以至所有創作美好既地方
少戰睇咗至少唔會蝕,冇缺點咁濟
水島嘅音響才華充分發揮
振興大洗經濟,完美結合2D&4DX
TV/電影翻睇咗唔知幾多次
可惜香港最多都係得極爆音響版
咁觀眾唔會知邊個睇左邊D cut
一有問題就一定係燒哂所有作監
繪麻都係保障返自己
TV果陣都講過 每次上credit其實都係一個畫師既一張卡片

變身前既歌德蘿莉
真係無人啱?
啱啱睇左trailer, 4D體驗好似幾正
謝推介

都想睇下水島努其他作品,
先搵TV版睇睇先... 台灣個動畫瘋唔見有...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞