11.19 Shirobako 白箱 香港上映

1001 回覆
182 Like 8 Dislike
我都睇齊左
講滿意度應該係鬼滅=>HF3>白箱>京紫
係人都知最後話要出 「真 第三飛行少女隊2」啦
只係野龜老師只係出左1幕 得一句對白
雖然印象中邊P好似係隔離
有人唔記得都好正常姐
今日睇完成個場都好高質

不過人數十個都冇

明明咁好睇
https://www.youtube.com/watch?v=bHb9NlRO4V4

其實劇場版首主題曲真心幾好聽
https://www.youtube.com/watch?v=mihBuWqo-rE

­剛剛發現有(半)官方聖巡
Skip 呢套
烏賊娘
Blood c
Another
少戰
魔女的使命
白箱
監獄學園
飛機隊
都好睇
真係得套迷家哽唔落
我自己自意度就排

HF = 白箱>紫羅蘭>鬼滅
好想去一轉柗亭呀
其實迷家到底係導演水島努 定係劇本岡媽問題
睇完TV版Exodus篇,的確同劇場版有啲唔同又有啲似

TV版係著重喺點解決問題,劇場版係著重喺問題本身,點解決係其次

又例如TV版嘅氛圍比較開心,劇場版就比較陰暗

就前半部嚟講TV版係好過劇場版,不過兩種媒介冇得公平咁比,整體嚟講啦
劇本會一齊開會度,水島努點都走唔甩㗎喇
開會果陣 係咪個個隊到猫哂咁開
劇場版同tv比一定係輸蝕架啦

橋又大同小異,係sell多個 5女成長

但我個人黎講都大滿足
劇場版同TV版其實真係冇得比
最好梗係exodus(1期頭半)>三女(1期後半)>siva(2期頭半)>七福陣(2期後半) 咁就真係perfect
但出唔出到TV真係唔係我同你可以決定到

而劇場版同TV版的確都係要解決問題 但有d根本上嘅野係唔同左
例如TV做Exodus 其實只係好多年冇做嘅總承包 想做返好成績比人睇
但劇場版比我嘅感覺係如果做唔到SIVA 今次係真係收皮 因為GPU可以告武藏野違約? 而且做臭左個朵日後都未必再有job接到?

同埋一樣野就係劇場版真係冇人才冇資源到谷底
d人走哂 一開波見到武藏野荒涼到真係有d心up
你可以話d人話幫手就幫手有d超現實 或者大家做左咁多年 對武藏野都仲有一份情呢
套戲睇到最嬲係成日係度玩歌劇,
又唔係好聽又唔係有趣
雖然係睇得出落左好多心機去做果段, 但係真係好多餘囉
劇場版頭段真係超灰

睇到部殘車, 收音機節目, 入門口張”節電”標示, Office人去樓空..etc, 堅心up....

其中喵葵去搵舊社長果段對我幾深刻.... 個咖喱將佢屈左好耐嘅情緒一野引爆哂出嚟...

食住熟悉嘅味道, 回憶起當年大家奮鬥片段,
到公司環境轉壞各散東西.... 到只得返幾丁友留低戰鬥, 最初嘅熱誠又好似慢慢失去.... 又唔知自己仲可以係行業內頂到幾耐...

真係睇到我胃都痛...

直到歌舞果段, 葵最後決心搏一鋪, 心情先開始由谷底回升

BTW, 段歌舞好撚正呀!!!!!
想跟住一齊跳
其實我覺得呢次劇場版撈左好多唔同劇種既手法入去,硬係覺得佢想話比人知「PA 都做到呢啲片嫁」咁
睇黎你係天使舞中毒者…
可能水島努都預左你地會挑剔劇本橋段冇乜變化
咁職場來來去去都係嗰d
就掉番轉將心機落左喺整體氣氛同故事手法上面
班staff整白箱果陣都唔知係講緊套劇內容定個工序
應該好多誤會
例如個分鏡唔ok呀,可能講緊個對白,唔係真係唔ok
愈諗就愈覺得呢套野好難整,但又俾佢做到2季加劇場版
個劇本真心難諗,所以好體諒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞