11.19 Shirobako 白箱 香港上映

1001 回覆
182 Like 8 Dislike
TV 版用左成廿集黎煲呢一分鐘。
電影版無感動好正常…
Pa 不嬲唔係大廠 講乜鳩以前高峰 pa 賣得最多係ab 跟住就白箱 都係一次爆少少咁 花開物語同TARITARI 都係個個年代平均銷量高先賣8000隻
白箱劇場版=TV版廢案回收
成個主軸貫戲內戲外
水島串埋自己,果然係大師級
係話你知無 black and white confirmation 的話,
你又好,敵人都好,一樣都要死。
就咁睇呢到 d 評語,
好神奇地無睇過 TV 版既人評價唔錯,
但 fans 就一致批評有所不足。

Fans 向動畫出個咁既 rating 都應該算幾騎呢?
定應該話佢 sell fans 既彩蛋全部比人無視晒?
不足就一定有啦,但fans大多都收貨嘅我諗
至少我自己睇完係滿意嘅,只係做劇場版唔夠喉,有好多位出tv 版會正好多
希望會出第二季啦,不過少戰嗰邊應該未搞完
因為佢個故仔就係短版既TV版
冇睇過TV版咪會覺得幾好睇
但係你睇過TV版你就會覺得根本係劣化版
其實我鍾意劇場版由低處出發嘅展開
而且tv同劇場版處理業界陰暗面劇情嘅手法唔太一樣
tv正面理想化嘅處理將嗰種負面情緒收得好埋
反之劇場版個flow情緒起伏會大d
真係好奇怪

無睇過TV版完全唔明啲彩蛋同人物關係,喺故事性上大打折扣,但個故仔嘅又明

睇過TV版嘅明人物關係同彩蛋,但個故事同道理其實同TV版一樣或者係劣化版

咁無可能存在一種人叫「睇過TV版明白故事同人物,但未接觸過套作品」

有A冇B,有B冇A,唔會AB一齊

可以講嘅係兩種人都有值得睇嘅位,但一定會差咗嘢
老老實實d彩蛋一向係bonus 就算你cut左佢都冇所謂
不嬲care嘅都係劇情多
「無睇過TV版完全唔明啲彩蛋同人物關係,喺故事性上大打折扣,但個故仔嘅又明」
你呢個評值已經證明左其實d彩蛋存唔存在都冇影響

簡單講我拎marvel黎比喻 你本身個主故寫得差 你片尾段彩蛋寫到超級好睇都唔會影響我評價架 呢d一向都係當加分位 唔會係評分位
我覺得如果睇戲係睇氣氛/心情多過睇橋段嘅人,未必會覺得劇場版係劣化版
至少對我嚟講,淨係劇場版入面嘅一d負面情緒,就已經覺得水島努同橫手美智子係投放左一種唔同嘅情緒同心思落去
通常 d 彩蛋係無厘頭加左 d 野落去,
睇到人一頭霧水,但知道既就會有反應。

但今次 d 彩蛋係連反應都無,
例如小笠原既跑步裝,
木下逃走嗰段都無乜人有反應…
TV 版仲有個終極靠山響度,
有乜事都仲可以叫救命…
但而家乜都只能靠自己,
難免負面壓力都大 d。

第一下真係唔知點解武藏野好似霉左好多咁,
我仲以為班友搞完大 project 放大假,
呢段鋪排我自己唔太喜歡,
好易會 miss 左野。
有冇人知最尾嗰幕塊白板寫咩
聽到坐格離嗰個喺度笑 但係咁啱抺𡁵眼淚冇睇到
thx
不過我好想睇下套鹹濕版三女,
應該會好搞笑…
其實真係唔多明,
資金鏈斷裂,最多咪借錢,再講上兩季都有同電視台同音樂公司拎贊助去分散風險,一個岩岩上位既公司點會就咁就玩完
員工成個班底仲係度,無啦啦就執笠邊緣
應該係衰想獨食,或者想推前個進度,
之後過度借貸去預支其他費用,
結果一停工咪冚家鏟囉…
河馬單野社長自己理虧在先
而且武藏野本身唔係大公司
搞臭左個朵唔可以當冇事發生
就算想撲水救火未必有人肯借錢比你
野龜老師動畫化再次出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞