11.19 Shirobako 白箱 香港上映

1001 回覆
182 Like 8 Dislike
跳舞嗰段=動畫公司宣傳片

和服講數嗰段,除咗fan ser同自我致敬,仲有個意味係走向令和
嗰段最攞命係有太多 TV 版既動畫角色放左入去,
佢放三女就算啦,Andes Chucky 同 Exodus 今集無出過場,
放落去又有 d 不倫不類,未睇過 TV 版就一堆黑人問號。

其實佢套片都成兩個幾鐘,呢段歌舞 cut 咁 d 反而無咁 odd。
我覺得差一口氣既原因係,重做結尾僅僅因為唔夠有趣,我諗如果係由木下把口講想成為路標/傳遞重要訊息,成個重做意義會唔同晒
和服打鬥嗰段應該好多兼用卡,
我見喵森中後段係唔係都響到自轉,
家陣玩緊爆船陀螺嗎?
其實係

成四分幾鐘

兩分零鐘就差唔多

要賣廣告show quali後面動畫教室同最後場打鬥都夠晒做啦
同意TV同劇場版想講既情況真係唔同
而且5位主角而家再唔係新人 已經係入左行幾年 仲有埋後輩既職業人仕
要面對既野真係同TV唔同
起碼叫有得J啦
無知一問 和服同令和有咩關係
呢段野你要木下開口,基本上無可能。
經過 溶解天國 同 時河 兩單野,佢最重要既就係交到貨,
特別係本來已經過到骨,要倒退返去點都講唔出口。

不過呢度其實有一個不能理解既地方,
就係重做唔得於一定要用新版黎做正式版。
唔知點解個個都好似覺得重做就一定要砍掉重煉咁,
其實有一個安全既 save point,大家先會更無後顧之憂放手搞吧 ...
果段係用歐美動畫風格演出唔同時代、唔同類型動畫
應該做俾業內人士諗起自己做動畫嘅原因之類
呢 d 太行貨。
入gpu座嘢前條古裝街塊牌係寫令和,喵森同佐倉向住佢進發
依家睇返TV版,原來開頭嗰幕係致敬第1集,仲有好多嘢都係致敬TV版
木下邊講得出啲咁熱血嘅野
我覺得係可以講多少少成隊人重做嘅決心,而唔係單單得喵森一個滿腔熱血跟住就直接出成品,可能插段MV講大家點努力已經夠
話時話喵森原來都幾刷得,同宮井兩條友食足三輪 ...
每次呢一段全場都響到笑。

而且啲動作都好odd,睇得好唔舒服
美沙好女仔黎
冇乜表現機會好可惜

[/quote]
前段 - 搞笑用,用黎帶入去正式歌舞片
尾段 - 回收返繪麻當年隻天使舞

中間嗰段,可能好似另一位咁講,係比業界既 message + show off,
但作為普通觀眾就真係一臉囧樣。
有留意到呢個牌,但只係出現過令和,無出現過平成,
如果咁樣都算會唔會係藍色窗簾左 d ?
佢去左做3D建模就預左戲份少
因為武藏野本身已經有勁人響度
咪住,點解我個官方同你個官方唔同既?
可能啦,可以冇特別意思
成本同員工感受問題
最終成品出咗之後再畫多幾分鐘,結果畫完又唔用,投資方同員工會點諗?
如果監督自己都冇信心修改後嘅版本會更加好,點可能叫人去改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞