11.19 Shirobako 白箱 香港上映

1001 回覆
182 Like 8 Dislike
呢4套
反而得京紫2刷左

京紫>>白箱>hf3>鬼滅
武藏野個荒涼真係勁灰 特別係我地呢d有睇過TV
唔只殘車 仲有個officec殘到開門d生鏽聲
push
外牆連樹(定草?)都生埋黎。

開頭以為班友玩乜野環保防曬,點知唔係…
架車廢到冇得頭D,慢慢揸
播住奧井首歌,個感覺太輕鬆
唔係以前咁趕頭趕命
原來裡面個車手都唔同咗
真係好大對比
嗰首歌都係奧井?

首歌我聽到既感覺唔係輕鬆,
而係無野撈嗰種無奈…
係囉 首歌d歌詞一d都唔輕鬆
btw我一開始都以為渣車果個係葵
冇睇 想知點痴法
首歌叫 仕方ないのでやれやれ 其實個やれやれ有兩個意思

1.做嘢
2.表示無奈,「哎呀哎呀」

所以 仕方ないので やれやれ可以解做
(冇辦法啦都要做/冇辦法,哎呀哎呀)

第一個解法對應成首歌人去樓空,但都要開工嗰種逞強 (首歌第一句已經係「做好準備要露出笑容」,最後嗰句「就算我都走埋都要做」)
第二個解法係對大家都走晒嘅無奈,對應返雪景/自己一個喺條路,(首歌係兩句「大家都唔喺度,邊個都唔喺度喇」

所以首歌其實係好表達到宮森嘅心境,不過要啲日文底
長知識了
雖然聽落似民謠/鄉村音樂,
但 d 歌詞寫出黎都幾落泊下,
連中文翻譯都幾直白。
我唔記得翻譯係點二刷嗰陣睇返
係,我形容錯左

業界真係好難撈
開哂OT,一季chur足三個月仲未計事前預備,人工都係得雞碎,唔夠生活
落力又點,BD賣唔出都係冇結果,好難堅持做好動畫
呢刻ufo好似好風光,4年後唔知又會點,可能要賣肉
sunrise都由機械人動畫轉型LL
連登大神
俾扑野聲搞到失憶
睇黎要2刷至得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞