11.19 Shirobako 白箱 香港上映

1001 回覆
182 Like 8 Dislike
咁我又覺得未必係社長理虧既。
可能係個 IP 唔係自己,但預計會委托既公司係熟人。
開頭就實話判比你做,點知過唔到 board,接頭人一句 sorry 就甩身。
但又唔可以自己再繼續做落去,結果難產停工。

越係相熟既公司就越會出現呢 d 問既,
只能夠話呢鋪打錯算盤出左事,
蝕左錢同時間都算,賠埋員工既信任同熱情呢下都好大鑊。
可能見武藏野出得正正常常,再動畫化睇少眼就出事。

又會唔會其實根本就好似 FMP 咁,預左一部份用黎出 d 騎呢野 ...
我睇咗《劇場版白箱》喇,你呢?
https://lih.kg/2294649
同SIVA一樣個牌頭係人地
一嗌停就冇得繼續做
仲要因為難產賠錢賠到仆街(偷步唔知有冇計)
社長孭哂上身自己走先唔駛破產
不過啱啱係戲院睇開頭見到titanic 就知出事了
白箱tv可否出第三季
唔通siva影射而家呢套劇場版
三女出新作暗示出新既白箱
PA works本身製作實力無問題 係差份好劇本
一係就唔知講乜鳩 (玻璃嘴/春夏事件簿/Fairy Gone)
一係就太平淡 完全無爆點 (天狼/七彩世界/櫻花任務)

今次白箱係好睇 但喺年頭疫情最嚴重嗰陣上搞到票房麻麻
依家香港上映又比鬼滅風頭蓋過
好欣賞PA屢敗屢戰 肯take risk不斷整原創動畫
希望大家多啲支持原創動畫
我要真三女
PA堅黑仔...

鬼滅劇場我唔會睇多次(我覺得fateHF正好多.)

但白箱我就一定會刷多次支持
我覺得有d難度 雖然我都好想有
三女出新作應該只係話武藏野走返低谷

btw SIVA個尾本身同佢最後上畫真係差九萬丈遠
睇得出果3個星期一定係地獄工作
所以呢個係動畫業界問
成日都唔簽實約
skip嘅原因其一係動畫已經講過地獄工作 其二係無時間
加上劇場版同動畫都好重覆 睇得出已經差唔多講哂佢想講嘅嘢 見好就收啦

另外 不得不讚白箱啲群戲真係唔錯 寫過嘅人都知係好難寫
而且依家acg亦係sell角色為主 劇情為主嘅群戲賣少見少 就算有亦都要carry到
我認識嘅得虛淵 谷口悟朗 水島精二 水島努呢啲大佬先做得好呢類劇
咁劇場版整體我覺得都係好睇既
4年前exodus嗰陣已經中過伏
依家三個禮拜改ending已經難唔到佢地
如果全 3D 我覺得係可以做到既,
但唔係既話,就真係只有神跡了 ...
特別係呢類 cut 數超多既動作畫。
咁武藏野都冇正常人
現實就應該好似Yuri on Ice劇場版 一改就大幅延遲
食屎啦鬼滅
過2晚二刷
我想問TV版太郎(金毛mk)唔係製作進行咩?
劇場版佢變咗畫分鏡?
想問下係咪依家睇晒 24集
就可以入場睇?
見Netflix有
分鏡唔需要好好畫功
水島努就係製作進行出身
佢自己都話佢後生果時就似太郎咁樣
係,劇場版接住TV版幾年後
襯劇場版未落畫快啲睇
但兩條career path應該唔一樣?
我理解製作進行應該好似助理咁負責執頭執尾安排工作日程
冇諗到會轉咗去畫分鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞