真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
特首唔同
垃圾創科局得個朵
工程都話

香港做醫生都乞食?

平行世界?
香港地生活係冇生活我係台灣做過電機工程師過百萬年薪,係台灣已經生活得好開心,所以我冇揀日本美國,最後揀左台灣
過百萬係台幣港幣定美元?

台灣物價低使錢係好賺錢難
舊制重術科,唔係重理科
DSE重語文輕術科,數學同理科課程改到過淺,唔知係想用支那人換血定迎合香港數理好冇錢途
語文差既人考通識好難考得好,變相成個DSE好睇語文能力(中英+通識)

關於中中問題,香港玩唔起母語教學
不嬲香港只靠做中間人/炒賣投機搵食,對外國唔用英文唔通用中文?
外國有工業農業可以靠product搵食,內需市場大過香港,所以玩得起母語教學
最好就返去幾十年前,大部分既中學不論banding都係英中,盡量比學生多啲接觸英文既機會,迫下迫下就會自覺搞好啲英文
睇下台灣啲大學入學試同香港DSE比較就知,台灣數學同理科勁深勁難,DSE除左英文,其他科只係台灣中三、四水平
香港係亞洲地區數理最差
睇你咩科,EE想做返本行就無咩可能唔讀上去
香港a-level pure maths一定難過台灣指考數學,更莫講話澳門果份濕9垃圾大學試
問題係由收返嗰日開始就知香港中間人十年内已經冇得玩以前做中間人係因為英文地方,緐家黨安法都立埋,仲想做中間人,唔諗轉型
唔好阻住班英文差嘅人圍爐啦
三個地方都考過香港真係好易到仆街
如果你講全部,咁的確係聯合國一齊玩
但係依家只講關鍵process,唔係全部
我就唔多信intel真係因為技術問題先停滯不前
易到仆街? 你pure math攞A?
當年台積電想嚟香港開廠,政府ban左,之後出左個貝沙灣數碼港
台積電可唔可以做到三星咁
搞個台積電共和國
唔可以

台積電一攪自家品牌即刻收檔
個人覺得點解支支做唔到精細野既其中一個原因係佢地做野好俹簁,佢地唔會好著重每一個細節,差唔多就當係,你話咁樣d野邊會做得好
相反,英文好但無天份,好容易向上流,但其實無料到,這就是香港。
仲要笑尻人Grammatical error
講講下專業野,走黎捉你grammer
https://www.dses.gov.mo/unification/2021/JM02_2020.pdf

老實講呢份澳門四校聯考數學邊忽難過pure maths連pure一半難度都無
無錯而家DSE數理的確係垃圾都不如,但以前AL的高難度並唔係浪得虛名
晶片要好多樣專精
其他國家唔係做唔到 而係個成本貴到痴左線
你投資1萬億再有政策跟埋 5年後可能發展今日台積電咁
咁我做乜唔俾50億台積電 今日就享受到佢技術?

其他國家都係 有人揸圖紙 有人整制作元件咁
情況又係台積電咁 追到嫁 不過貴到唔應該咁做

得中國要得罪哂全世界 仲話自己搞得掂
實得個喎 唔係top class囉
客觀睇 明明澳門/台灣甚至中國數學卷難度都比唔上pure math

個班友都唔知係咪係平行世界
喂支那仔 諗到點駁返自己嘅Fake News未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞