真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
同你呢啲人解釋呢
就完全係曬我時間
你要點諗你既事
我想講果陣,我自己會出po
你咁樣比冇意思 台灣最叻嘅人係讀電子電機
而係香港依啲只係水泡科 大部分都係18-20 分
你唔係諗住讀水泡科嘅人可以贏到人哋成個國家嘅精英?
連英文都handle唔到
學人講人材
加拿大咁bilingual
夠一樣唔可以只識法文啦
真係笑了,繼續留喺你個井底la
an/iOS 取代Symbian 就啱
咁你攞d數據出來講啦

台灣 ielts平均 toefl平均邊一個高過香港?
點解德國可以剩係識德文,可以德文讀大學

邊到輾壓,點輾壓發
唔通馬來西亞同菲律賓輾壓香港?
真係笑死
因為德國冇乜出現過dual official language嘅時候
拎加拿大做例子
英法都係official languages
但最強最top嗰幾間大學
就算係喺Quebec嘅McGill
都係英文大學
點解德國用德文讀大學,讀到工業強國,讀到勁多發明家
唔係話唔識英文,就唔好講人才嗎?
笑撚死 樓主係咪台灣野雞大學出嚟
就算台灣最top 嘅大學出嚟英文仲差過shityu

利申 Fortune 500 Mnc 中層員工
人哋唔識係冇學
香港個啲“人才”係學唔識
應該咁講
唔同地方有今時今日嘅特長
都唔係一朝一夕整出嚟
更加唔係單一factor可以引致
夾硬將人地嘅成功故事dissect
強行isolate一兩個所謂成功因素
甚至靠比較香港同當地嘅不同去得出結論
好容易就會跌落Survivor bias同confounding
或者倒果為因

與其retrospective咁睇呢啲成功故事
不如直接list哂TSMC而家點做嘢
個philosophy係點
有咩優勢劣勢
再去分析有咩可以用嚟香港

我覺得咁樣會好過喺度嘈咩
「台灣人叻唔叻英文/ 英文對學術/技術成就係咪重要」
好多台灣工程師捱OT 到爆肝
制造晶片過程對環境污染很大(有毒化學污水)

利申: 去過TSMC 晶圓工廠當地人講
你係咪肯定佢地唔識英文先

題外話
曾幾何時德文先係學術界嘅語言
後尾先被英文取代
我係澳洲讀master果陣,身邊台灣人多益900up
又點睇
繼續覺得自己英文勁人dd,就好似好勁
讀電機識英文字已經夠啦.....講咩英文勁個D真係活係自已世界....

N年前同學HKCEE / HKAL 英文都係F , PHY/CHEM/AMATH都A, 佢算唔算廢?
睇連登啲英文post就最多笑料
台灣都好多人postgrad留美
讀完返黎有industry support
唔好以為台仔全部都廢
識可以溝通,同勁到同英美local既人一樣程度,差別好人嫁bo
比上不足
比下有餘

唔知係咪有人趁機係度比較
然後引左堆真心膠踩港踩台
香港多數都係要求識溝通姐
有好多只係識英文既垃圾係香港都搵到食抵香港收皮只係識炒炒炒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞