真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
Pure maths都叫難,你應該重新讀過數學,台灣指考已經難過曬啦,香港人出名數學差
我只係針對一下各地大學入學考試難度
如果講各地對科研發展重視程度,我認同香港係全亞洲發展得最差
死啦 我做台灣指考數甲覺得好容易

做hkale pure math part B仲係覺得難

要點學先好
想知點讀
Integration by parts嗰題考過台灣都知,人地根本唔會咁直接出,就算大陸高考只會當工具,出d更深題,等你去諗用咩方法香港直接出

攞a唔覺得難,香港只要識曬公式方法就夠,台灣大陸最少要你諗下用咩公式
頂,原來你係智障

我地講緊 pure math你攞份DSE衝出嚟柒
一個自稱pure math攞A既人會攞份DSE當 pure math
想比你睇下香港人數學有幾垃圾請問呢份a-level又有幾難?
你要比就成份攞來比啦

我第一次見到攞dse當pure math既柒頭
仲你有比嗰份係四校聯考係依幾年新野,四間學校加埋一齊,因為要就理工d垃圾學校,難度係易左,人地講緊係澳大以前自己開嗰個入學試試題
想比份dse你睇下d數有幾垃圾你就當左pure maths
pure math唔係個個人都要讀,文商個班已經唔洗讀數,所以pure math難度可以酌量提高。但台灣中國同澳門係人人都要讀,程度上要遷就文科仔。再者, 以前AL讀7年,仲要係會考篩選過,其他地方好多都係直上中學6年,高中就讀3年,冇篩選過(或者冇CE咁高篩選率)。所以考試程度上都要遷就能力低既人都冇可厚非,而呢兩個就係AL冇得直接同其他3個地方既大學入學試既原因。
柒左就認啦頂

邊有人會幫dse數理辯護
其實大陸都係 ... master係入場券
都多R&D
你漏咗德國蔡司
Nikon canon搞唔掂嘅嘢結果都係靠蔡司搞掂
轉型即係同既得利益者打對台
佢哋掌控哂香港產業結構,政府喺佢地面前都要跪
睇返Uber就會明
台積電本身係由美國扶持阻止日本,南韓進一步霸佔電子領域
三星都係偷台積電技術先發到圍
賺慣easy money點會有心力去扔錢入如黑洞的R&D ?
Sigh.
High tech hi 野 ma
中芯要有30億研發,首先要批300億俾270億領導飲飽茅台先

所以點解民主國家就連國防都要民營化就咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞