真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
台灣大學生多
大學真係做研究(唔似香港以 paper 為重心)
大學生人工低
成個生態都好適合做 R&D
Ee,但畢業多年,依家食ee飯有興趣起下我底
美國嘅缺點係人工太高
如果喺美國開發納米制程
應該會蝕錢
美國做design,大家分工好左,我叫呢個做美國化,日本做電子上遊原料,台灣做工藝,美國做設計,只要呢三個地方都係美國話事就夠,又係太平洋保護圈,美國根本唔洗咩都自己做
回流香港定stay台灣?
不過睇師兄嘅語氣似留喺台灣多啲我依家畢業都仲諗緊點行,考慮埋生活指數,台灣人工好似都比香港低
講外科手術
英文好唔通代表刀功好、插得準、認得準人體入面d器官又有英文標示咩

英文好只係代表睇最新文獻快但講真英文好唔好對醫術唔會係重點,但醫院行政一定係英文叻有優勢
我已經移民台灣多年,香港唔啱我,人食人地方
香港好多人真係死喺英文,明明有啲可以喺某啲領域係天才,但係語文唔掂,咁就玩完
冇咩人才就係咁觸
This section is based on surveys from visitors of this website.

其實你知唔知佢係咩index
美國chur得起班人
應該已經去咗faang/搞start up

香港都一樣
最top嗰班人去晒做醫生/入ibank
靠班烏合之眾振興本地工業點都死啦
所以話香港一直食老本金融應該好快可以收得皮

用幾千億投資個創科局之後都係廢嘅$再多冇人才同生態環境都係嘥鳩氣
香港只係高印度一名
你信唔信?

佢個網完全冇寫點計
香港人最長壽,叫做全民可以接受平醫療,醫學程度唔差
咁都係排印度高一名,低過中國,我就真係好有保留
不過我都認同英文教學累死好多人
得罪講就算你英文幾好,母語始終係學得最快吸收得最好
香港母語教學問題係大學唔係用中文教,連HD ASSO都要用英文教真係痴線
香港冇EECS呢個concept啫,仲停留喺分開大電/細電/Info Eng/Comp Eng/CS既舊世界入面

三大肯學MIT/Berkeley搞EECS大融合,開返個EECS major,話唔定變半神科
理論上出到嚟Power Utility到IT都可以做(視乎elective),香港HR睇programme title緊要過其他嘢
好簡單
假設我跌斷腳,有300萬比我做檢查、手術、物理治療
我就一定唔會係香港做

Btw同支那比有咩意思支那有器官買賣、印度有藥廠出專利藥但唔交專利費依到2part都拉高到枱面分數你係咪應該問點解菲律賓高過香港
當年矽谷真係搞silicon,其他地方都有起fab
結果成班突然環保撚走出嚟抗議,話fab高污染,影響到乜乜柒柒
標題係台積電和
如果離題講其他就九唔搭八咁解者
你就錯啦 中大/科大係AI 發展方面都有產業同研究合作
只係大部分公司係大陸 因為香港真係冇乜本土科技產業
中大科大嗰種完全係研究,根本冇量產過人地係真係有用,唔係單純同企業一齊研究去呃政府錢
咁你點讀?
連登真係好多弱智仔 其實你哋同支那有咩分別
都係同佢哋一樣鍾意揀fakes new 黎support 自己啲論點
台灣小學生已經拎螺絲批、焊接器
睇關鍵時刻話tsm分幾team 係各個時區
24/7咁研發
另外asml 研發新技術果陣 三星同intel都唔科水參加
因為果時舊技術已經夠用 結果台積電同asml一齊研發 所以研發成功之後可以極速量產
最後台積電對上游廠商教仔咁教 提供埋技術同錢俾佢地 所以上游好配合佢要求
咪同口罩一樣
你唔通見 口罩美國佬唔整就話美國生產唔到咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞