真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
其實自從變左母語教學
點解香港人夠膽講自己英文好過台灣人
事實係人哋台灣都有好多英文好叻嘅人
而且人哋嘅叻係真係靠自己
佢哋個環境係無咁多英文
亦無咁早學英文
但都可以好過香港人部分人
所以根本就唔好再拎香港英文打飛機
我見到覺得好尷尬
美國要發展都可以掉錢投資落Gb同intel
但人地有原則,唔干涉人地運作同發展
唔似某啲「大国」
當然啦 有今日係全球合作所得出嚟嘅成果 支那想追十幾廿年都追唔到
但係無可否認嘅台積電的確係勁 都唔知上面班盲反係咩心態
諗到點駁未呀 定係你而家上緊反台既支那論壇check緊有咩point可以駁嘴
叔公今晚玩唔玩mu
其實類似日本咁
最緊要識睇同聽 (去學人地嘅知識)
講就比較次要
係香港人先固執到連口語都要全 Grammer 啱晒 on 99

就係呢啲 on 9 嘢搞到小朋友連開口講都唔敢
你攞台灣強個批對應香港甚至新加坡渣個批來比較

定攞兩方既median來比較?
台灣人都有d好叻英文既人
如果佢地有心搞好英文教育
台灣經濟一定有幫助
(好多台仔簡單英文真係一句都唔識)
(好明顯係有班人認為唔洗學英文就生活到)

雖然佢經濟差好大因素係被人搞
但係人地的確有潛力過我地

香港真係慢慢由高位跌落黎
前境差過台灣好多
我係覺得人地都有英文勁
唔好成日覺得自己好勁
咁樣好自大
語言只係自細個環境有冇多接觸
唔關個人叻唔叻事
所以根本就唔值得自豪
我其實已經係跟帖答得好清楚!!

只可惜你文盲弱智始終文盲弱智!!!
冇人否認台灣有英文勁既人

問題係比較兩個地區英文水平時

你用攞勁個堆比人地渣個堆

定係攞mean/median比較?
試下去用英文問吓香港啲大學生
睇吓會英文幾好
繼續自我感覺良好
踩低台灣人英文根本無助香港人進步
Humble 啲會比較無咁柒
唔可以直接比較
我知你想講咩
但係咁樣比較對台灣人唔公平
而且香港人亦勝之不武
昂坪360
十萬青年十萬肝
GG輪班救台灣
所以點解香港一直退步
仲拎英文好黎打緊飛機
跟返你啲cm 原來你先係弱智 搵埋啲都唔知邊度嚟㗎垃圾網站當係source 要睇就睇台積電年報啦
https://www.tsmc.com/download/ir/annualReports/2019/chinese/ebook/index.html

眾所周知只有聽到台灣number one會嬲嘅先係支那狗
要做比較 就客觀d唔好帶d個人情感

香港英文水平 同星馬菲比係低

做以上比較都冇考慮到個3個地方當係first language咁學 香港只係當second language (台灣甚至只係當foreign language)

英文有心學 環境只係藉口 日本有秋山 台灣有阿滴 咪一樣學到
又一隻踩港台狗
有錢人多定普通人多啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞