真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
支那打壓,電子業同化工做到咁既規模已經好好
另外有人講點解台灣做到香港做唔到
我前面有講過primary/secondary/tertiary economy之間呢樣嘢

但撇開呢樣唔講,我想講半導體只佔台灣<20% GDP
而台灣嘅foundry已經佔咗世界6成以上
https://www.statista.com/statistics/1037531/taiwan-global-semiconductor-market-share-by-operation/

雖然半導體仲有其他野唔係淨係晶圓代工
但你諗下全球賣幾多部手機
仲有其他比較細market share嘅產品
例如ram啊電腦啊手機mon之類
至少全球6成手機cpu代工+可能全球1成ram,手機mon,幾%手提電腦其他chips
幾十億人嘅手機cpu market加加埋埋都只係一個2000萬人國家嘅20% GDP (qualcomm apple肯定食大份d)

呢個世界會有幾多行業比你做到全世界最大都淨係養到幾百萬人
其實個value add (經濟角度)真係唔高

香港人做金融地產做到台灣3分1人口,6成gdp
比你產業轉型你諗到有咩可以
1. 唔需要好多地
2. 唔需要勞力,白領工作
3. 唔需要幾百幾千億前期資本投入
4. 用電量低,少空氣污染同水污染

同樣掉返轉諗,qualcomm唔駛做咁多廠咁多生產線
賺到少d錢,但利潤率更高而且咁多大量資本投入
邊個抵屌d
qualcomm 50倍P/E TSMC 24倍
市場已經答咗你
台經院研究員劉佩真進一步指出,台積電第一季意外繳出亮麗的獲利成績,且全年資本支出並沒有下調,仍維持 150-160 億美元,占台灣總民間投資比重達 13%,且產值占我 GDP 比重 6%,並帶動國內半導體占出口比重達 30%、產值占 GDP 14%,因此,半導體是台灣經濟重要支柱。

一間台積電,佔台灣6% GDP

你自己都quote咗產值佔gdp 14%
咁我都唔洗post source
亦都答到你上面講個句: 比想像中大係錯
因為即使規模咁撚大但經濟value add真係好撚細
包辦咗全世界手機cpu foundry但連國家gdp 5分1都冇

至於你其他post我就唔回啦
大致你同我睇法差唔多
但係電子工業係全球最大既工業
半導體只是電子工業既一部分,唔係全部
同埋,半導體除左製造,仲有其他部分
最大果個,都係美國
只是,美國唔負責製造咁解
現今全球半導體產值約5500億美元
但個增長非常勁
除左呢D CPU,LED,太陽能個D都係
高科技好闊,唔止電子一項
不過香港唔係幾合做呢類野係真...........
就算做,頂多同新加坡規模差唔多,小產業,做唔到主菜
你向日本,南韓,甚至馬來西亞,泰國,菲律賓,印度個類國家就有D可能
早年好多去美國留學 或者臺大畢業去美國 真係讀書研究
我都諗左陣, pure math 好似唔多問係咪distinct roots.
條友衝出嚟柒

連pure math考乜都唔知仲吹自己pure math攞A

又話台灣澳門中學數學難過pure math (講得出呢句說話IQ有冇50? )

呢個公開試失敗者真係柒到冇眼睇
其實唔可能, 因為pure math 係大一既math 黎 其實講緊Alevel 都係4年制大學既大一課程黎
之前又有條友係咁吹奏話台灣中學數學難過香港
AL考得難唔代表D人既平均水平高
你考完AL之後,你既人生都係要發展落去
唔係永遠停留向AL
你講完呢邊feel唔feel到有咩問題
邊個會停係a level ?
明明台灣中學數學易過pure math 幾條街都可以指鹿為馬
唔覺有問題
平均計,港生數學的確遠不如台生同大陸人
中學姐
但佢地中學出好多科學班,你又知唔知?
佢地入左大學之後,真係認真讀
同埋個理工科訓練模式好,環境又配合
剩係呢幾樣野都嬴你啦

香港入到U,日日玩日日hea,問心,香港讀U,有幾個係有認真讀書?
連香港本地既教授都屌港生廢
卷難你又話唔代表d咩
卷易你又話唔代表d咩

冇得輸
有無數據支持? 而家我地計拎左Pure Math 做例子黎講, Pure Math 就係大學year one 既課程黎. 以前中學時期就訓練緊大學既數學. 課程難度高左但學生依然有能力應付. 由此推論香港學生既數學就算平均都高中台一級.

你用「好多香港學生數學都好差」去比台灣電子工程既可能係全台灣top 3-5%既人才, 就同咁多人講中台數學好過香港?
原來你既論點要建基於台灣大學生勤奮同香港大學生hea到爆既前提下先成立
如果你講個堆中台學生係攞獎學金對本地2x分入理學院個堆你又冇錯wo

btw 吹奏台灣個堆人都鐘意用田忌賽馬呢招
佢既邏輯錯亂又真係反映左香港學生數理唔好
通常係外國讀狗屎垃圾果D 都會覺得AL 垃圾

事實係拎垃圾DSE 同CE 黎睇

用香港同台灣比 無咩意思
人地成個國家體系 有科創幫助 有愛國感
香港就比成個共產黨拖累 只有科創毒藥 無愛香港感

有料果D走曬就話要愛黨 踩多幾錢香港重
表面上睇係著數左
認受性上英國認6年制dse等同7年制既hk alevel, 考試又簡單d

不過dse 制度下長遠計對香港學生數理發展係不利

強調一點唔係香港學生廢左 而係課程難度低左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞