真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
比人插就有份
哦 好多美資 所以?
師兄想去台灣想到濕晒
呢個真
美國郁d比人告到仆街,
香港: 醫學院表示xxxx
我冇追呢個post
不過想問
點解台積電人工(至少外國office)咁撚低都有人肯去做研發
當年佢嚟我學校,夠膽開5萬美金請master/phd grad
我學校d人undergrad去qualcomm nvidia已經係呢個數幾倍
最後應該一個去嘅人都冇

頭先我去check多次有冇記錯
係teamblind見到10年經驗principal engineer 140k
nvidia fresh grad都開緊120k
究竟佢咩玩法
靠台灣一車車廉價勞工唔擔心請唔到外國人才
80K係向台灣新竹開工
80K向台灣已經好好洗
人哋有夢想
有愛

利申鳩噏
話時話點解你哋撳負皮
係當撚左投票post
美國office
如果佢係過嚟美國請人去台灣都叫可以理解
冇記錯係美國d二線城市唔肯定
咁就唔知
我知有人係請過去台灣新竹做
80K美金一年
完全錯哂焦點

香港個問題係金融、地產獨大,幾乎任何無短期利益嘅嘢都無人投資錢同時間去做,同英文無關
經濟學上tertiary>secondary>primary economic activity
tertiary即係服務業
secondary製造業
primary即係掘礦釣魚開採天然資源之類

事實上發達國家嘅主要城市都係咁
最後轉型做服務業
二三線城市可以keep住做工業
鄉下地區做農業同開採天然資源

primary餐搵餐食餐餐清,仲要係咕哩式勞動辛苦錢

secondary要大量資本投入買地開廠,需要大量人手同埋用好多電,仲有間接空氣污染同埋水污染

tertiary就基本上做個人就得,大陸人落嚟香港醫病做手術,30萬一個,成本幾萬蚊,產業鏈養到醫生護士醫院阿姐看更醫院admin
律師同ibanker做單ipo,律師樓收幾十萬美金fee,ibank收幾百萬美金

而做晶片要有原材料,要坐貨,margin又低
tsmc算高,但其他電子公司gross margin得個10幾%
一睇就知點解london new york zurich呢啲大城市寧願做tertiary都唔做secondary

香港個問題唔係炒賣,而係
1. 太多人,本地炒賣養唔起幾百萬人

2. 係香港炒冇用,人哋加拿大有cppib, otpp, psp, cdpq呢啲國有基金同brookfield呢啲私人公司炒出國際
香港人個個自己老散留係香港炒,冇一個炒出國際
就算金管局,馬會同埋大學投資基金都係外判比街外基金經理

3. 炒賣唔係淨係話係股票戶口落個order買匯豐,去越南柬埔寨,肯亞盧旺達開廠投資都係炒賣只不過香港人唔會做
去外國傾合資公司,買地,起廠,起公路,起寫字樓住宅商場
呢啲基建投資,房地產投資唔係炒賣?
投資3000萬美金,5年IRR 35%

外國大把人做,香港都有,問題係少而且香港老細都係請外國人做,何況香港人自己亦唔想去第三世界做呢啲野
搞得大,一個project億億聲咁賺,仲可以養至少幾十條友
放fake news 唔肯認唔係

踩台支那狗

仲係乜嘢?
一日都就嚟過去 諗到咩理由兜未呀?
睇少啲微信假新聞啦。

置埋中 型能過你
現在玩去全球化
戰爭狀態
台積電除咗12個月薪金之外,人哋仲會有年終獎金同現金獎金酬勞(人哋比較興咁玩)有時仲會送下啲股票;你淨係睇佢寫嘅一個月薪金當然個數字冇咁靚

“台積電108年企業社會責任報告書出爐,薪資福利待遇讓同業羨煞不已,新進碩士畢業工程師的平均整體薪酬約為31個月本薪,台灣廠區整體薪酬位在業界前10%水準,全球員工總體薪酬(不含退休金及福利)的中位數約為163萬元,總裁魏哲家與中位數員工總體薪酬約為180:1,約達2.93億元。”
美國d科技公司都係
我上面寫nvidia fresh grad 120係老底
加埋股票同花紅fresh grad係220
qualcomm之類都係200+
已經係台積電美國engineer 10年經驗人工 (老底140)
nvidia同tsmc個數我都係teamblind搵
當年我係大學見過tsmc job ad係真係低到仆街

就係佢無論老底all in都低人一截我先好奇
所以我先話唔知點解佢出咁既價都仲請到人
亦都唔知佢究竟係咪即係靠請人返台灣實際上美國office根本冇請幾多人做科研因為出唔到個價定

另外我啱啱google咗ptt
根本就係賤價請人

aack: 個人經驗 其實TSMC北美招募package沒啥競爭力 想搶top理工 09/11 16:41
→ aack: 博人才要認清搶人對手可是FAANG TSMC不但package人家一半都 09/11 16:41
→ aack: 不到(搞不好還沒1/3)還常常擺出不可一世的樣子 除了愛台灣 09/11 16:41
→ aack: 自願回流 top school phd實在沒理由要選TSMC
香港醫護=特權階級
醫醫相衛
基本上就係大事化小小事化無
搞到張崇德同劉美娟個仔咁都係釘兩年牌,仲要堅持追究到底先有呢個結果
https://www.baby24hk.com/news/-bb13
咁講啦
其實台灣科技幾勁都唔關香港人事
但係台灣數理勁係事實
等同搵班東歐數理撚,印度IIT撚,呢啲人去邊度都屈架啦
係得香港人先咁奇怪,咩都要搵位插呢樣果樣,讚賞就係虛偽/落井下石
總之就係要keep住人地有負面情緒就最開心
睇阿滴啲片有好多企業突擊test英文能力

唔好講到TW 唔識英文咁

分分鐘屌打一大班香港人

已經唔提連登仔同MK仔
心態問題
以前Athlon/Opteron時代太自滿(有埋DFI加持,果時Lanparty賣斷市)
Intel一出Conroe就打沉哂AMD
到舊將回巢搞左Zen先慢慢上返嚟
認同,不過20個會唔會少得滯
香港依家咁樣
想走/有能力走既都未必會揀傳統localised專科,反而EECS幾有吸引力
又攞台灣勁個堆對香港廢個堆
調轉講,淨係識設計唔做生產咪又係做唔到,
做ic 既生產線要好大投資,
萬一台灣投共你一時間都搵唔到合格既代工
笑死!!

冇美帝俾公司Design俾單你,台同蚑得光刻機食柒啦!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞