真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
台灣24小時研發 有幾team人輪班 一日都贏你三倍時間喎
笑緊連登廢老就係踩港?
好心你班廢老啦
連連登主流都唔係 唔好以為自己係香港主流
喺香港 撐台先係主流民意
冇技術呀麻
有既話香港一樣得(前提係要有部光刻機)
唔計醫牙
台灣最高分果班人讀台清交 電機電子
香港最高分果班人讀商科 gbus
最有最揾錢嘅人都係炒樓,完全唔會諗創新
個個人嘅目標係有幾層樓揸手
佢啲語氣有少少似支那嘅小粉紅
台灣top果班英文好撚好
香港唔好以為台灣人唔識英文

不過An同Apple其實各有各做,無衝突,亦都無邊個收邊個皮

Apple需要Android,Android都需要Apple一齊去競爭,一齊去進步
九成人連enjoy 都讀錯啦
有啲似井底之蛙
有啲人以為台灣個個都唔識英文
只不過係人哋嘅普通人無必要性去學所以先令英文唔夠普及,好似日本人,但唔係因為人種國籍問題
而係個國家社會嘅問題
起一起底先
台積電係集電路行業既大成,有足夠設備、人材、技術、固定成立去批量生產,而且成功率勁高

外國intel 等出技術係出到,但製造上黎成本難控制,廠又唔夠人,設備唔夠多,未必批量做到流水線生產,自己做經濟唔夠出現咩良率偏差要蝕,更係判出去比人做
通材咩者係咩都唔識
an已經去到5G全螢幕摺機,ios仲係4G m字額仲衰過電子垃圾
idog真係零舍柒
點解冇人提asml
當年佢同三叔一齊投資左落asml 霸哂d光刻機
其他廠想追都難 全部都係度等食tsm食剩d野
通才教育真係好撚On9
當中最on9嘅係,搞到啲學生乜都半桶水
識少少扮代表,冇一樣專
大佬呀,樣樣都專先叫通才呀,
唔係乜都講啲唔講啲俾班學生聽,
搞到啲學生乜都一知半解
晶片制造唔係單一國家做到
中間好多環節都要唔同公司嘅科技
例如asml光刻機 日本精密工業
仲有日積月累嘅經驗
唔係咁易㗎葉師傅
不過唔洗好似中國咁想全部都自主研發出來係快啲嘅
真係因為喺嗰方面嘅專家寫文獻用英文啫

如果台積電的資深技師用繁中寫文獻傳授製作晶片嘅技術, 調返轉鬼佬要被迫學繁中㖭

香港人思維有陣時真係好難理解, 講到學英文幾重要,到大學畢業可能你都知係得英文勁, 咁有乜用啫? 只係一個語言咋喎
其實古典科學仲要學德文同拉丁文
點解台灣咁勁,普遍人工仲係低過香港?至少應該同日本齊頭?
因為香港職場就係需要樣樣半桶水而唔需要專才既地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞