真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
支那人都上連燈?
日本東大生英文夠差,唔通唔係人才咩
咁你覺得德國學術top啲嗰批
會係識英文定係唔識英文?
其實香港人都得!

不過畢業後去咗搵萬二蚊工排公屋,所以有人才都做埋啲垃圾工
學兒燈仔話係廢,如果係真正人才天才冇可能學唔好英文

所以你同學係垃圾係廢物
買得起會壟斷市場
呢排睇老美d 制裁就知, 佢唔駛告你, 你用既技術美帝唔認可既話, 首先佢可以ban 美國公司唔可以用佢既產品, 然後支那公司用侵權產品做既所有野, 美帝都可以ban 唔準用. 用既公司又可以俾美帝ban, 最後d 侵權野只可以起國內流通, 死路一條
識得有個真係剩係識係下學術論文,普普通通英文既德國人
其實佢係美資黎
依個post 應該好多台灣讀書嘅人不停吹棒台灣數理
其實台灣科技幾勁都唔會關你班野雞事
係香港人心目中你地都係讀唔到書所以要喺台灣讀
Wall Street: 10nm 性價比最大
講廢香港人其實算東亞最廢

但係唔知點解香港人好自信,除左係鬼佬面前,香港人真心覺得自己係亞洲最勁
台灣幾時有唔親過美
台灣都冇得揀
我覺得你要識幾個關鍵字

分工專門化
全球產業供應鏈
研發成本幾何級

我諗你睇明左以上大致上三點應該就明點解其他公司做唔到
喂大佬
學術論文level
已經高過一啲香港大學生嘅英文level啦
唔係話自踩
但有班友仔真係連睇paper/寫英文email都有難度
用中文pub嘅paper我都唔敢講quality如何
再同佢地講唔使識英文
唔通真係要佢地睇德文咩
呢個真
香港冇工業冇高科技
英文都唔識你叫人做乜春
香港醫療垃圾踻

講醫療台灣又係勁到香港車尾燈都見唔到

台灣電子同醫療世界級屈機
紅色大字好撚型咩
香港人核心既能力就係偏西方既思維
但又有亞洲既一定奴性
可惜成個社會環境慢慢變到冇可能百花盛放
除左醫療我覺得冇咩比其他地區特別叻
而有能力同條件既更多可以除時離開添
台灣醫療係勁
但唔使講到香港醫療咁差

台灣醫療同香港醫療面對緊嘅問題其實好相似
又係公家醫院睇症太平
吸引咗一批廢老傷風感冒流鼻水都去睇A&E
結果全世界都喺度等足十世

好彩嘅係佢地醫院肯撐醫護
啲撚屌發癲嗰陣會出嚟幫醫護擋

香港?
你死你事啦
最好死撚哂我換過批人做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞