真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
台gg
十萬青年十萬肝
真,用咩兩文三語(甚至更多)嚟打飛機,根本本末倒置,你係有成就既,你唔使講人地語言都大把人講你語言啦。你睇日本ACG都吸引咁多人學日文啦。

你班港燦做份十九文員甚至侍應都要兩文三語就以為好巴閉,又唔諗下點解D鬼佬呀ABC呀就淨一文一語都大把高薪厚職騎著你地

有個Post講「英文差既人點喺大學生存」,其實好撚可悲,自己地頭讀書都要面對語言障礙,全世界可能得香港人要咁。
香港人講得好聽叫做變通
唔好聽叫投機取巧靠運氣負碌
香港出唔到台積電apple microsoft有好多原因
先唔講香港不摟重商不重文理(以前alevel都叫重理,dse收曬皮)
眼中得英文係由細到大培養出黎
香港band 1既中中真係無幾多間(金文泰?)
好多時香港人一聽到你係中中出黎已經覺得你入唔到大學
入到都只會係asso上或者英文過3好彩上翻
換言之,香港既所謂既三大「精英」會偏向睇英文文獻
就算中文好既人都唔會同人講自己睇中文
好似睇英文威威啲
香港又無部門翻譯樓上所講既重要國際文獻或者文件
就算有都譯到一舊舊(香港法律?)
咁你好難期望有人會肯用母語讀某個field野然後做到精英

香港的確係有一班黃皮白心由細到大都讀國際學校dbs dgs等等既傳統名校,英文程度比美外國鬼佬
但佢地好多最後都會比屋企人送去外國然後係個邊留低係第二個國家發展,或者翻香港入國際大行同跨國大公司,呢兩班人都唔會幫香港人打拼
咁可想而知香港真係無乜可能出到雲集本地精英既公司
Ug已經喺MIT讀
根本語言已經篩走左一班有潛力的人
做乜鬼討論緊半導體技術果時拎英文黎講
就算香港人人勁果批英文勁過台灣人勁果批又好
Median mean 乜春都勁過台灣人都好
但人地就係擁有香港人呢一世都唔會有既技術
係度討論英文同跌落地拿返渣沙一樣
佢講到香港人英文差過台灣

笑死
Asml話用得好部EUV已經係成就黎
人地發展咗三十幾年,仲要係國家重點發展項目,唔係一朝偶然爆上嚟
根本語言英文已經篩走左一班有潛力的人

香港仲有樣野好有趣,
如果英文唔得而有障礙,不論升學就業定日常生活,冇人同情,只會恥笑同指摘你英文都唔識冇撚用死撚左佢

如果中文唔得而有障礙呢?就大把質疑點解一定要中文,係咪歧視人唔識中文…
台灣duv都做到7nm

所以 冇euv 光刻機去到7nm前都唔係咩大問題

5nm開始就必定要euv
好似話2nm將會到達物理極限
因為十幾年前開始比港燦笑一街都大學生
明明讀u果陣,NDS同樣係都係好多好top既人,係佢地發唔到圍,定係轉左藉用左第二啲身份
支那點會怕人告
連登仔仲會屌
英文都唔識點睇paper
一定垃圾
台灣得好少野賺大錢 自然錢流唔出市場 物價唔高人工咪低
同埋台灣好多美英海龜。
1.因為國家教育配合,基本上全民數理化都好撚勁,街邊搵條台妹問佢數學都勁過香港人,香港人數學科學知識應該係全亞洲最差,會考年代d數難度都低過澳門大學入學試。

2.美國支持,身邊九成同事master or phd都係美國讀,唔似得香港人只愛歐洲,台灣人多數揀美國

3.電子電機工程班人真係好勤力,仲要好多好愛台灣,會回流返黎做

4.社會身份地位,係台灣比人知你做醫生,工程師係一定好光榮ga事,唔係香港咁覺得係乞食

諗到再寫,仲有台灣人唔係奴性重所以ot,係因為真係太多單,唔似香港人平日返工就吹水,放工先黎扮下工,我地係因為真係多單到做唔曬,全球黊本上半導體都係搵台灣做,但人就得咁多
仲未計有成班grammar nazi捉完呢樣捉果樣 講一兩句英文又話你口音好難聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞