真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
香港都冇真正通才,通才係乜都識,識吹水唔係通才
台灣 D 科技論文一樣可以用中文寫
最尖頂科技同學術交流雖然都係英文,但如果佢自己都夠勁甚至都係尖端,係可以唔洗下下都用英文
你識字嗎??有睇清我個"更"字嗎??
得啦得啦 台灣人係狗屎垃圾 香港人最叻 考試最難
得未
佢哋啲人才無altenative
幾乎全國既IT狗既肝換返黎
其實香港以前IC設計同代工係亞洲數一數二
香港醫生撚會睇最新文獻咩

人地日本台灣會定期互派醫生互相交流最新醫療技術,有啲去美國學新野

香港醫生?sor 要搵錢
兒燈仔: 英文都學唔好既一定唔會係人才
以色列幼稚園既小朋友日日做實驗
連登仔:唔識英文,點睇得明焊接機d警告字眼容乜易電撚死左拎達爾文獎好驚好驚
好多真係會去外國讀master博留籍
咁可唔可以咁講,成功企業背後都有某個百分比既大陸仔托住
當時amd同intel都有自己晶片廠
但產能只係俾自己用
製程技術得自己產品先用到

台積電係最早專門幫人做晶片代工
廠只需要交晶片設計俾tsmc佢就會幫你做
因為智能電話,apple同qualcomm又唔想自己起廠,所以揀晒tsmc做

tsmc訂單多,產量大,比係amd intel有更多唔同廠嘅單,有更大economies of scale,賺得多又會大額投資落製程研發到,製程領先又可以搶晒啲單,不斷loop
真係唔係講笑,有 D 人真係以為識英文就識飛
識英文當然好,但英文唔勁係咪乜都做唔到又唔係
其實睇錢途呢樣嘢,台灣都有
PTT好似分享過有人train左幾年神經外科,一有皮膚科offer就即刻accept,寧願嘥幾年由頭再train過
Enjoy
我以為enjoy 係讀enjoy
笑撚左做過一款就數一數二以前去腦場七成賣台灣板香港?
Amd一早比埋台積電做啦,依家除左intel仲邊有一條龍,反正都係美國佬話事
EECS jupas分拆上市
每年收20個
包exchange
即刻變神科

三大engine school玩大系收生
個個又驚入到去爛gpa入唔到cs就乞食
雖則大系收生嘅原意係好
但係喺香港會影響生源
個個學生怕蝕底唔肯用27/8分入engine

以前ust business早年dse都係大系收生
搞到收分長期三大最低
一拆科嚟收個收生分數就彈上嚟
因為AMD太廢不思進取唔落力r&d算唔算技術問題
Nvidia比amd一樣咁追上去咪仲好地地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞