真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
總會變左踩香港人

兩邊各有值得欣賞既地方 長處
唔撚得架咩
但係講真
DSE制度長遠係令到香港人越嚟越廢同自大
喺game或utube英文留言絕無問題,就係到講果下一定露餡
其實呢個問題台灣自己都諗唔透

基本上你當佢係80-90年代起飛遠之後就人工冇郁過就啱

只係台灣係3c上層產業同晶片生產方面突出得好緊要,撐起咗成個外滙

另一方面台灣生活水平係低,但係只能夠講人工低所以物價低咁解
台灣社會組(文科)同自然組(理科)都必修calculus
理科唔駛講,二類組讀phy chem,三類組讀phy chem bio
香港可以單獨拆開讀真係唔知想點
一係就冇phy,淨係chem bio,都唔知仲叫唔叫做中學讀理科

我唔明之前喺某舊post提過話DSE應該必修calculus,結果有大量負評
班友唔係以為文科=純文科=雙史雙lit掛?
上去讀Social science/business點都要識用下基本calculus & statistics掛,唔通真係咁老定讀humanities or law咩

計我話,中學統一讀6科:
文(或者叫social science):中/英/maths B/econ/geog/history
理:中/英/maths A/phy/chem/bio

Maths A=CE maths + CE amaths + 60-70% al pure maths
Maths B=CE maths + AS m&s
日本人係讀寫能力高,聽同講就好差。
學人地既知識,讀同寫就夠了。
好似話佢生產力用盡晒
所以就算幾勁都好,都賺唔到更多錢
其實你係咪唔知美國人返工都好chur
咩料 美國搵台灣做代工 好似三星咁 做做下佢哋有左自己技術先再發大來做姐 你估淨係單靠台灣就可以生產到晶片咩
台積電都唔係單靠一間公司就做到佢而家個地位
冇荷蘭公司嘅光刻機佢一樣乜都做唔到
但係荷蘭公司嘅光刻機一樣都唔係單靠ASML一間野就資源就做到
行業生產要唔同國家唔同公司一環扣一環先有可能
終国想靠一国之力以一敵國s真係得啖笑
似會考 a maths黎喎

大哥搞亂左ce 同al?
但佢地得騙子係7x24
source?
講到偷偷聲咁難聽
人地係搵台積電既人過去教書咋喎
同你解釋都曬鳩我時間
你要點諗你既事
所以咪就係比美國扶植左佢囉
佢應該以為連登無人會做過香港以外啲試題至於果份澳門大學獨立試題我n年前做過啦,懶得搵返n年前試卷先攞住四校聯考黎講啫,n年前有件澳門撚喺香討挑機話澳門數學難過香港blablabla跟住條友就攞左澳門大學啲試題黎叫我地做,結果俾我地班AL pure撚恥笑成份卷弱智

http://aecm.org.mo/wp-content/uploads/14151516%E6%95%B8%E5%AD%B8A.pdf
http://aecm.org.mo/wp-content/uploads/14151516%E6%95%B8%E5%AD%B8B.pdf

唔好玩啦連CE A maths part B都唔會好似呢份卷咁問得咁直接
佢地好靠製造業出口
你想像下台積電人工跟JRE officer咁玩,到時人工實貴到仆街
所以佢地份糧主要靠bonus,底薪冇得高
但唔知點解台灣老細將呢套野apply落各行各業到,搞到行行底薪都勁低

好似醫生咁,台灣醫生底薪唔高
要人工高就要做健保唔包既自費procedures
做得愈多,人工就愈高
所以得個別幾個專科人工高
用個肝換返黎
有埋post討論
好過你鳩up當秘笈

台積電 2023 年為iPhone 試產2nm  Silicon
https://lih.kg/aDhiPoV
幾年前我一直想開個post詳細比較下港中台澳四地各科考試難度,奈何自己無時間準備
不過睇黎我呢幾日真係要另外開post講下
我不嬲都覺得香港人集體性格
就係sale屎,冇料扮有料,吹水唔抹咀
rpg?
茅台市值貴過國家科技股
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞