真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
中國同台灣個d邊有咁多拎獎學金?
人地中中間間既人黎到香港讀都爆4畢業啊,啊哥
拿!卷易呢點我無講過架
但你大學都讀少一年
台大電機姐
全台咁多間電機系又一定係top3至5%
hea就退步,合情合理
你估人人一出世就天才咩?
你不如話無乜著數吸引人讀
你都on99

中國高考500/台灣全均標來到香港讀u?

你仲未明你問題係邊仲死撐
台灣卷咪易d囉
洗撚一定落黎香港讀同你比咩?
工程數學去到台灣或中國就會唔同左?
你出份工程數學卷,向中國,台灣,香港
隨機抽d理工科大學生出黎考
我保證中國同台灣個平均分會比香港高
香港既大學只是教授勁,唔係學生勁
算吧啦,繼續沉醉向香港個世界打飛機啦
On9 post,第2頁都未睇到就成個post變左講英文,成班傻西
Outsource 哂變fabless 啫。

你奶台奶中到咁都唔知台灣一堆國立地名學店同私立影雞都有開理工科 中國更加二本三本唔駛講

你話攞台清交成 中字輩/985 211同香港比都話

全國隨機抽你輸硬都得啦
中國同台灣個d邊有咁多拎獎學金?
人地中中間間既人黎到香港讀都爆4畢業啊,啊哥
你都on99

中國高考500/台灣全均標來到香港讀u?

洗撚一定落黎香港讀同你比咩?
工程數學去到台灣或中國就會唔同左?
你出份工程數學卷,向中國,台灣,香港
隨機抽d理工科大學生出黎考
我保證中國同台灣個平均分會比香港高

你奶台奶中到咁都唔知台灣一堆國立地名學店同私立野雞都有開理工科 中國更加二本三本唔駛講

你話攞台清交成 中字輩/985 211同香港比都話

全國隨機抽你輸硬都得啦
香港入u率幾多同大陸台灣率幾多你都唔知仲衝出嚟柒
Fab 幾乎係winner take all, 最初拼搏可能重要,取得市場優勢後,無做蠢事既話,只會愈做愈大,其他公司進入市場既障礙愈來愈大,大到intel 都頂唔住。
加上科技禁運,中國難以好似靠其他行業咁靠自身經濟規模搶市場。
讀你既0分學店啦
多得早十幾年and 生意差,將fab 分拆左出黎,變成fabless, 而家反而海闊天空。翁生馬,焉知非福。
AMD真係時也命也
而家係玩show hand, 自7nm 開始,幾間fab 公司都放棄唔做7nm, 覺得市場已經畀台積電同三叔食哂,跟機無前景。
而家5nm 2nm 睇下三星可唔可以硬撐落去,等得到台積電犯錯而超前。
GF冇TSMC同Samsung既國家級資本投入
AMD夾硬搞ODM唔著數
因為設計同生產係兩種專業,生產投資已太高,無單一公司做自家產品而揹得起。
光刻機係再低一層既專業,台積電同三叔intel 都只係user
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞