真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
果個年代有幾多個國家有做
TSMC 7nm 係95.08MTr/mm^2,所以density同Intel 10nm 差唔多,但係TSMC 7nm 喺2018年六七月已經量產緊(for A12),而Intel 10nm 上年八月先整到比手提電腦用。相比之下TSMC 7nm 2019七月已經同時整緊Apple A12/A12X,AMD 嘅Zen 2同Navi 10呢啲high volume 嘅晶片,產能已經好高。而你話TSMC 只有2Ghz 亦都唔啱,手機A12已經2.49Ghz,而AMD R9 3900X一早做到4.6Ghz,甚至可以超更高。而Intel 10nm clock speed反而比14nm 差(https://www.pcworld.com/article/3431668/intel-announces-comet-lake-a-faster-10th-gen-whiskey-lake-chip-for-mainstream-laptops.html),甚至佢哋原本整比10nm 嘅核心設計(sunny cove)都因為10nm太廢而要port 反去14nm+++++++++++先敢用落desktop,所以你話佢地幾唔掂丫。
今年TSMC 5nm 密度大約171.3MTr/mm^2,值得一提的是,可能Apple 已經買盡佢地5nm產能整A14/A14X,而A14X會係粒差唔多二百億個transistor 嘅怪物,冇咁上下良率都做唔到。同期Intel 新嘅10nm+ SuperFin process終於可以解決clock speed 問題,啫係而家先有TSMC 2018年嘅水準⋯⋯
2022年Intel 同TSMC 可能分別有5nm 同3nm,Intel 5nm 大約237.18MTr/mm^2,TSMC promise 佢哋3nm密度係5nm 嘅1.7倍(汁:https://www.anandtech.com/show/16024/tsmc-details-3nm-process-technology-details-full-node-scaling-for-2h22),啫係~290MTr/mm^2,本身已經比Intel 高唔少。而且Intel 5nm好可能再delay 到2023(汁:https://www.tomshardware.com/news/intel-announces-delay-to-7nm-processors-now-one-year-behind-expectations),而TSMC 3mm 進度比原本預計仲快。
汁for transistor density: https://en.wikichip.org/wiki/5_nm_lithography_process
支那會唔會針住台積電嚟炸
因為台積電從來都唔將精力放在吹牛皮上,華為80%精力用黎吹牛
呢個就要講到香港啲教育文化
貼題?操卷? 呢啲真係知識咩
個成績係咪準確地反映出學術知識既水平?又幾多係答題技巧 自己心照啦
唔係都唔會比人笑高分低能
三星係一條龍
成班二鬼子香港人
台灣有健保,但好多人濫用
同埋佢地唔一定會保醫護
台灣好多告醫生既案例
點解你會被人用咗個名
香港既著數咪又係中西兩方比既
印度菲菲馬來西亞南非夠好多英文啦,咪又係窮
撚理你香港點撚樣咩?
我係蚑狗??咁你冚家老少咪蚑雞囉!!
Deutschland uber alles!
做慣英國狗英奴人
的確,依家普遍仲會覺得係香港讀唔成書要去台灣讀嘅睇法(台灣太多野雞大學),但台灣3大:台、清、交 綜合黎講都算係世界top u
點都好過香港告都冇得告

香港醫畜做做下手術走撚左去私家做手術
醫生左右不分開錯腦
山頂富人醫院又係左右不分開錯腳
手術後遺留紗布係體內
胃部切除手術出錯 病人十二指腸梗塞亡..etc

醫療事故多如天上繁星,恆河沙數

最後乜事都冇錢都唔洗賠繼續做醫畜醫死人
台灣做神外巨伏。。。。。。
又辛苦又比人告,一身蟻
中芯請王國興做咪得囉
問過日本未?
呢個唔係奶英
而係英文係lingua franca
國際通用程度一定高過德文日文
屌,比人盜用
我諗起唔知咩場合689 喺度好撚自豪咁派插蘇俾人話香港就係轉插
收啦
仲衰過請個三和大神做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞