真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
係因為佢曾經有咩偉大科學家定係點
有遠見
舉國之力 美國協助
1.夜鷹計劃,做到24*7 R&D
2.台灣人普遍鍾意讀RPG,無PhD都有Research Master,企業唔愁請唔到人做R&D
香港人:屌,英文咁廢,行撚開啦
即係佢哋係靠所有人力好專注做好努力做

而唔係一個兩個好聰明嘅人發現咗一啲秘訣?
所以人哋唔知點做?
究竟強如美國做唔做到?甚至超越?
定係美國懶得去做其實唔難?咁樣
理論上美國唔會生產唔到
只不過有好多阻力(環保團體/投資大但係回報太多變數/居民抗議)迫啲公司唔好搞晶片生產
又黎大愛蚑打飛機???

唔做同做唔到係2樣野,5毛你上到Google唔該查下當年Intel同Micron做乜全球第一起家囉!!!
跟英特爾比較,台積電在10奈米製程至少領先英特爾兩個季度。同時已在研發7奈米及5奈米的製程,並開始小規模的試做。

即係話佢哋只係時間問題
越早做
越不停不休咁做就可以做到?

咁樣如果唔使人手
或者支那逼人24小時不眠不休做都係有可能追上去?但如果咁易北韓都得啦⋯⋯
因為得華人先會賣命俾間公司
同一班工程師如果係美國可能夠鐘就收工
但係台灣就OT OT再OT佢地叫爆肝
所以咪領先人地
從政治策略上亦睇到美帝遠見,當晶片製造成為台灣經濟龍頭,就更不可能不親美囉!!
人才同技術積累都要配合到
半導體製造既技術領先幅度係可以短到按季度計
所以落後幾年係極難追
最hardcore既方法就係玩24*7 R&D保持優勢

支那無咩可能追到
中間有太多專利壁壘,你繞唔過就等比人告
原來5毛真係唔文盲就白癡!!!
人地就讀電子讀到最專
所以唔識英文 合理 因為佢地極於一個field

你同大部分香港人一樣
咩撚野都唔叻 本身已經唔叻
叫你搵一個field發展 又做唔好 做唔到
然後又賴英文賴剩
結果英文又廢 又冇野叻

最後一事無成
但就走出嚟話英文xxyyzzz
彈撚開啦 垃圾
美國一早六七十年代已經幫台灣高材生去佢到讀碩士博士,大把仲落戶入籍,同戰後五六十年代日本差唔多囉!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞