真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
人哋隔離就有2間top u: 國立清華大學、國立交通大學,好多人係讀Master嗰時已經同台積電合作研發技術,畢業之後一條龍上台積電工作,咁嘅生態環境點做唔到世界第一呢
其實香港人都係井底,只不過人地支那個井係支那,香港個井係英文仲要係英國嗰隻井,點知人地美國個井仲大
我地台灣叫產研合作,所有大學都有,產業同研究所合作,香港地冇依味,實習都係返去坐
Intel: WTF?
毛利低笑死,佢係咪搞錯左PCB
大陸有部光刻機 不過無人識用咁解 同埋你估有光刻機就有晶片?個步驟唔係 step 1 2 3 4 咁簡單
自己google 下
師兄講啱咗其中一個重點,我依家都係嗰邊讀緊Master,啲教授普通都會接出邊啲產業合作計劃做研究,所以啲技術好快可以落地應用到
睇tsm 財務報表 毛利率50%
我做依行會唔知支那攞到嗰部唔係完成品
加油!我都係研究所嗰時已經攞到專利,之後條路好行好多
依家實力得返一半
香港職校真係得返地盤同ive
原來用台灣最勁個班同香港最廢嗰班比先有意思
如果唔係平均表現比 唔通周街捉幾條友比咩
珍 兒燈仔仲癲過港畜
佢地咁做可以下放Rnd,減少研發成本,又可以比研究生早日入社會,增加能力,真正雙贏
去旅行係果邊自助洗衣舖洗個衫,係洗衣機上面就有幾本電子書係度..
香港D 人才去晒讀 醫生/律師/商科,因為最搵錢
睇下大學個D 電機/電子 變晒水泡科,因為冇產業,人工低
本身美國RCA賣技術比台灣之後,台灣反而做得比美國更好,當時美國係想買返,但被台灣拒絕
日式匠人精神
如果真係得,華為中芯就唔洗咁愁啦
先讀哈佛,後轉MIT
你不如講下,有咩正常國家地區唔係?

講起醫,全球資料庫網站Numbeo資訊公布2020年全球健康照護指標(Health Care Index),唔知連登仔信唔信。

https://www.numbeo.com/health-care/rankings_by_country.jsp

第1-10依次係
1台灣
2南韓
3法國
4日本
5丹麥
6西班牙
7奥地利
8泰國
9澳洲
10芬蘭

十甲當中,英文母語國家得一個澳洲,仲要排到第9,五眼國既另四個
13英國
16紐西蘭
25加拿大
30美國

香港?41,
仲低過支支40,賓賓35,斯里蘭卡22

唔知以上第1-8位,係咪用英文讀醫?醫院入面醫生之間係咪講英文?早排袁教授屌柒而家香港D醫生之間對話唔講英文,都好多人撐架

台灣我知讀醫書面上係英書,但口頭上係英定中教就唔知。

如果用英文教係咁好咁勁,甚至唔用英文係教唔到,咁五眼國肯定穩座五甲,但結果又點?
感覺台灣會比較從現實層面出發睇一件事
加上香港真係文化沙漠,台灣人睇書量好大,捷運好多人都會坐係到睇書,周街書局,想買書有博客來,誠品,相反香港,地鐵永遠手機,藥房金鋪多過米鋪,書店?睇書?
師兄讀cs, ee 個飯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞