真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
屌你老母 連登仔真係支那好朋友嚟
同班支那仔一樣 死都唔認台灣人勁
係都要話美國幫佢先有今天
BINGO!!

(BTW,唔好插連登仔,係大愛蚑文盲白癡而已!!)
Intel由設計到生產一條龍好易出事
其實你睇Intel衰,佢其實可能想唔搞生產好耐
批曬d生產俾TSM做
份份鐘生產成本仲低

同埋 AMD同Intel兩間野暗牙底fd過打band
各自既大股東好多兩間都有股份
d技術專利都係互相持有
佢地兩個命運共同體
無左對方就俾政府煩你壟斷

Intel專心搞設計好撚過啦
香港人成日覺得自己英文好係成就
其實人地國家用返自己母語
唔駛識外語都生活到
先至真係有成就
嗰78%全部散修修來自唔同國家 都叫美資
某啲連登仔真係盲反台
Intel: Am I a joke?
永續10nm
而家Intel CPU咪14nm+++++++++++緊 可能要Gen 12 desktop cpu 先有10nm 重要最近7nm先研發收咗皮
又唔係同一班人做24個鐘,講到一間公司run 24/7等於壓榨員工咁,如果有人要瘋狂加班咁就真係壓榨啦,但係同24/7或者輪更無關係囉
台積電一年拎30億美金硏發

中芯 1/10都拎唔到出黎,賺都賺唔到30億美金
台灣同香港定位唔一樣,冇得比,香港只係個trading node,台灣係冷戰地緣政治產物,雖然香港都係
要睇番個origin story,當時既兩蔣政府,親美,原本就帶左好多軍事同工業人才以及各種教育人才去台灣,政策重視教育同科技,派好多人去美國留學交流,唔係讀bba
台灣係國家佢發展果時要完善同埋提升國力,而唔係香港咁只係英國貿易港,台灣最早果堆大師係中央指派去美國學技術,再返台灣教學生,而美國派d科技比台灣養住佢唔準佢輸比共產陣營,而香港只係比英美餵左比李嘉誠田元灝唐翔千果d制衣廠既quota
Samsung 晶圓代工都好勁
數理工程知識可以點樣lost in translation? 由英文轉中文之後公式同原理會唔同左?
做Fab係靠代代經驗累積,冇前人G1可以一步登天10nm,7nm???
然後攞咗嚟炒樓
咪理佢啦呢啲盲反狗嚟 乜都唔識出嚟吹水
死都唔認taiwan number one
因為人哋係腳踏實地咁做咗幾十年而唔係好似某些人叫下口號就想一步登天!
台灣係廢wo
英文都唔識多隻
因為唔係真係得台積電一間做到,Samsung 其實同台積電差唔多速度出process node。Intel都係只不過輸一個世代。台積電係商業方面係贏,但係技術力唔係真係話領先咁多
要比就同級咁比睇睇

攞香港5** 同佢地15級分比

lv5 至 lv1 岩岩好對應曬台灣頂前均後底標

你會發現香港學生係全面輾壓台灣同水平個堆

當然係台灣生活完全唔識英文都得
係香港完全唔識英文就死得
唔係話台灣人唔勁
利申只係想講半導體市場唔係咁簡單
點解歐美國家商家佬識設計自已唔搞呢?
點解ARM只係搞設計呢?

TSM係各方面既成果
外資大力支持,自已發力研發
同埋光刻機都係人地俾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞