真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
一個過6.5一個只係過6 都唔叫輾壓

馬菲差dd, 過埋7 就輾壓香港囉
過去嗰20年
就係要做到香港冇哂長處
冇哂特色
迫香港靠支那先可以生存到
所以香港呢幾年
一定係劣化哂咁
加多一項
EUV技術壟斷
澳大以前自己個d咪一樣垃圾

有咩好吹奏
水泡科唔一定廢,水泡科收分低只係因為冇人㨂,原因係畢業冇錢揾,而唔係果科本身廢。事實上我識唔少人dse好高分都為興趣揀「水泡科」,但係香港成個大環境都對讀理工嘅人好唔友善,就算讀得勁都係諗住出國,咁樣本土科研點會搞得起?
台灣好多職校 邊似香港讀死書 讀書死
其實engine同science英文攞3嘅大有人在
UST中文2/1都有
話就話design係多數美國出個 design

但post silicon verification 同埋做physical design 都要台電自己做埋

要將咁多transistor放落咁細粒既chip 唔係易做
多乜撚益 益力多啲friend ?
你用外國比 咁外國讀書嘅香港人 大部人ielts 8-9 分
唔通英文勁過鬼佬咩?

我講事實都唔得?係你班撚樣話台灣英文好過香港
講講下,講到英文水平其實夠用可溝通就得,唔駛下下要呢的語文野學到識寫詩咁。中國用中文,都唔見個個中國人都好識字。西方人用英文都一樣。但求大家識溝通就得。

台灣理科野的人可以好專注,香港就想你周身刀,最終無樣叻
用台灣平均表現去比其實無意思
入得大公司都係英文勁
平均表現唔會顯示到佢地能力
咁話台灣人英文勁過香港人個堆又攞咩去比

龍門搬到唔見左
其實掉返轉睇
你查下台積電佔左ASML幾多生意先
台積電如果唔係有呢種企業文化
高度保密中立
有咩廠肯同佢做生意
日本英文夠差但美國公司考證照會出埋日文比你考,比如Cisco ccna ccnp ccie,只有日文英文揀,日本東大直頭用日文出論文,日本係半導體業上遊龍頭,冇左佢台積電都死,上游原材料都係日本壟斷左,當日韓仔吵鳩日本,日本一斷原料,三星喊曬口,依家收曬聲一個國家國力,係睇你識唔識英文架咩日文所有外國文獻書本都有譯本,人地有個部門專做翻譯,好多電子論文都係日文出,我地都係睇返日文,特別係新材料,精密科技
Asml工程師都有講,台水積電係玩到euv去到極致,連asml內部都驚嘆,比埋macbook你,你用黎做文書睇片,人地玩寫code
Asml賣比支那,唔洗兩日機密通曬天
所以香港咪死直
篇文廢廢地
完全無講到底咩係夜鷹計劃
最重要既果樣野淨係得個名
南韓仲慢過台灣起步日本已經係電子業上流產業龍頭,打佢做咩,日本係玩b2c,唔係p2p
笑撚死
好多電子文獻係日本同德文係咪要學曬咁多語言先比讀電子學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞