真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
咁個場 LOL最後港人定台仔勝?
港人係雷狗 仲要好串又講英文 啲英文簡單到喊 比其他三個台仔瘋狂恥笑叫佢講翻中文 港仔自始啞咗唔再野
台灣讀醫其實都係英文......
病歷都係英文寫.....
日治時代例外
係,台灣讀醫書面上係用英文,但口頭上係中教定英教就唔知。

台灣醫生寫病歷係英文,但似乎唔少台灣人都覺得唔妥,
google 台灣 病歷 中文化
你個重點都唔係呢個主題既重點囉
DSE就係on9,太偏重語文能力

曾於1977年香港中學會考中考獲1A(生物)5B(數學、物理、化學及其他理科科目)1C(附加數)2D(中文與英文)[註 2]。同年9月由於仍未選擇想報讀預科的學校,令他延遲了開學時間[註 2]。最終透過香港專上學生聯會的朋友搭路入讀瑪利諾神父教會學校(中學部)[註 2]。在預科畢業後以2A(生物、化學)1B(物理)和中英文科合格的香港高級程度會考的成績[註 3],於1979年考入香港大學醫學院[8],並於1984年畢業[9]。同屆同學計有著名眼科醫生林順潮[2]。
https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/曾繁光
應該係要有個通道令語文有問題的人材都可以繼續發揮專長。

廣東話保留無問題,書面上用英文溝通到就得。
做乜要二選一?

最好係書全英 口講用廣東話,學得快又唔會理解錯,英文詞語又唔會唔識。
咩鍾意
99%入ug, 你唔讀上去仲有咩用
同埋台灣大多數無分rpg tpg, 都係rpg 黎
台灣5係間間都用中文讀
台灣出名公校都係用英文讀
認真唔讀rpg 真係唔識,連門都未入到。
我知
但係就咁講master,好易比人誤會係TPG,畢竟香港唔係個個都了解台灣學制
應該話英書中教
香港就係曾經擁有過世界前列嘅晶片產業
DragonBall CPU就係例子
不過港豬就係最撚擅長自閹
閹到乜撚都死哂,踩港都好正確
就係咁
但其實佢哋英文程度5差
只不過可能發音唔正,所以唔係好敢講
所以搞到香港人以為佢哋英文好差
i mean 佢地唔係為鍾意,係為生存而讀
其實香港都一樣,仲要無呢行
香港邊有 99%入學
一樣d 咩
我唔係指99% 入學率,指讀master 其實係為份工。
有幾多個讀master為興趣? 都係為生存得好d。
入u 率一早100%啦
唔讀個d都係嫌間野太廢
DSE全部u都入到台灣既中後段大學
完啦好嗎
講講下唔知講左去邊
九唔撚搭八
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞