真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
如果中國保持多十幾年寬鬆國際環境,可以不斷買設備,引入外國公司,引誘佢地知識轉移,咁都有d機會,多謝習大大,科技大門已經緊閉
而台積電擁有世界一半既EUV 機
你都識講一間公司佔台灣總GDP 6.X%.
台灣出口佔GDP 佔六成,出口當中五成係電子有關。
無左台積電呢五成出口餘返幾多

cpu 賣價 同手機賣價邊有得比?
好多野齋睇GDP 邊睇得到。

無左台積電 台灣比中國食左啦
讀你老母
都係個句
香港人咁少,地方咁細
玩到既野有限
勁同唔勁唔係一個人既事
20,30年前,台灣已經做緊電子電路
人才, 資本都係果度
有量自然有質架啦
係,咁多大學都升唔到要入HD asso,有幾多斤兩心照啦,仲要用英文係咪想on9多兩次重?

當然梗係有人話呢D既目的係銜接大學,去到大學味又係用英文.....咁又回到一個老問題,除非由幼稚園到大學甚至研究院,都一條龍式用梗一硾教學媒介語言,中又好英又好乜都好,否則「去到X學咩又係要用X文」既轉接問題,點都會有,問題只係喺邊個位。

香港一直以來,大部份小學都係中文小學,就算冇行中學母語教學,都存在「去到中學味又係要用英文」既問題,但又冇人屌小學唔用英文喎。

不過港喱都係唔抵可憐,自作孽。有時喺新聞見到,某不知名地區,人民冒著黑警子彈都要上街抗爭,為既係爭取母語教學,再睇返爭崩頭妄自匪薄既港喱,嗯
以前高登甚至newsgroup都討論過好多次,如果愛因斯坦係香港華人,好有可能因為英文唔得,而大學都讀唔到
其實呢
好多大陸人向大陸都係用中文讀大學
但一樣去到MIT,哈佛呢類地方讀PhD
之後做埋香港,美國既教授
佢母語係德文
德國,優秀國家,優秀人種
支那種,垃圾人種

兒登仔/港喱:你試下同任何一個大學professor講,話你用中文寫D論文好勁架,人地寧願睇你D中文論文,都唔睇哈耶史麻牛劍嗰D架!睇下邊個professor會唔笑死(真實對白)
又或者另一個角度嚟,香港根本唔需要人才
唔需要呢類人
呢類人去深圳發展好過
講果個未讀過大學或大學成績勉強過關
台灣 日本讀醫係唔使英文
因為早幾代已經有好多人才翻譯英文做當地語言。
所以日台醫療人才和體系都好完善同做到自給自足
但香港要讀醫已經篩走好多唔識英文既人

香港要既係通才多過專才
港式英文 之前打LOL見有個人講啲低能英文比台灣仔串到一棟都冇
真正既專才未必有語言天份

所以點解外國國家會咁易出天才,就係因為冇左語言障礙可以專心學專科。

我對廣東話應否保留持開放態度,但想香港民族進步。
1:翻譯所有英文文獻教學做中文廣東話
2:放棄廣東話,全民英語做母語教學。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞