真心想問 點解台積電可以做到全世界都做唔到?

596 回覆
14 Like 114 Dislike
勁鬥勁既話

有冇見過香港英文勁個堆先?
fullfill 到佢地學習同工作能力咪得
Eng Doctor 可以入台積電?
咁都係合理化佢地英文廢姐

何來勁過香港人呢
又拎英文打飛機
又對號入座

明明講緊就係台灣人英文勁過香港人唔係事實

總係有堆人衝出嚟話英文乜英文物
台灣人普遍英文唔勁
但英文唔係衡量一個人勁唔勁既唯一指標
係鬼舉國之力
兩句我都同意

下次你覆我之前睇清楚d先
條友弱智嘅 駁唔到嘅就扮見唔到
好似你咁樣放假新聞就係pr專才
講左你唔信有咩計?
話緊嗰個大字能 根本好明顯就係乜都唔識喺度吹
無講過自己係專家,亦唔識ic design,
只係以前做過一陣開ic 既公司,
聽啲老細講好似蘋果粒u搵人開,
係寫份spec 出來俾ic 廠,
Ic 入面既設計,做得幾細都係間odm oem 廠既engineer 日畫夜畫,
Apple review 個design ,做返好個QA 就得

戴返個頭盔,當然可能啲老細9up
睇嚟師兄研究仲詳細過我,如果咁樣嘅話我都唔知,同問
台積電嘅訂單多到要排隊,少咗一個華為佢嘅訂單只會向前shift,根本唔會對佢有任何影響
另外有人講點解台灣做到香港做唔到
我前面有講過primary/secondary/tertiary economy之間呢樣嘢

但撇開呢樣唔講,我想講半導體只佔台灣<20% GDP
而台灣嘅foundry已經佔咗世界6成以上
https://www.statista.com/statistics/1037531/taiwan-global-semiconductor-market-share-by-operation/

雖然半導體仲有其他野唔係淨係晶圓代工
但你諗下全球賣幾多部手機
仲有其他比較細market share嘅產品
例如ram啊電腦啊手機mon之類
至少全球6成手機cpu代工+可能全球1成ram,手機mon,幾%手提電腦其他chips
幾十億人嘅手機cpu market加加埋埋都只係一個2000萬人國家嘅20% GDP (qualcomm apple肯定食大份d)

呢個世界會有幾多行業比你做到全世界最大都淨係養到幾百萬人
其實個value add (經濟角度)真係唔高

香港人做金融地產做到台灣3分1人口,6成gdp
比你產業轉型你諗到有咩可以
1. 唔需要好多地
2. 唔需要勞力,白領工作
3. 唔需要幾百幾千億前期資本投入
4. 用電量低,少空氣污染同水污染

同樣掉返轉諗,qualcomm唔駛做咁多廠咁多生產線
賺到少d錢,但利潤率更高而且咁多大量資本投入
邊個抵屌d
qualcomm 50倍P/E TSMC 24倍
市場已經答咗你
我唔知你既數據點黎
電子產業遠比你想像中大
其實IC設計係賺多好多的
晶圓代工係比較下檻D
但是! 冇左良好既晶圓代工,上面個D會生存唔到。
所以點解美國死都要保住台灣就係咁解。
台灣最爽既,唔係做TSMC,而係做MTK
但MTK請人既要求比TSMC高好多好多
台經院研究員劉佩真進一步指出,台積電第一季意外繳出亮麗的獲利成績,且全年資本支出並沒有下調,仍維持 150-160 億美元,占台灣總民間投資比重達 13%,且產值占我 GDP 比重 6%,並帶動國內半導體占出口比重達 30%、產值占 GDP 14%,因此,半導體是台灣經濟重要支柱。

一間台積電,佔台灣6% GDP
現在個勢:
軟件>軟件(晶片設計)>圓晶製造>電子產品裝配
其實點解一定要香港做到?
除非你話,香港舊經濟因為環境大地震沒落,你玩唔落去,要搞新野
如是者,我唔覺得香港人要花心機去搞新野
佢地只會離開香港,另類投胎做外國人
南韓無比鄰國打壓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞