身邊開始有人準備移民

1558 回覆
1386 Like 49 Dislike
呢次唔會,搞得太大單野了
好似跟埋過去嗰個「主申請人」有bno就得
佢嗰種「太空人」應該係唔比個無bno但可能老豆老母有既仔女去左先,響受個5+1visa
所以如果個老豆老母分開去,但兩個都有bno既話個仔跟埋應該係無問題
之後另一個用返bno個scheme返返英國就得
始終有人唔想走, 買樓當買股票一樣
有仔女嗰班一定會考慮走
無仔女又比較年輕嘅都會考慮走
始終要為下一代打算

係年紀大啲(四十幾以上)又無仔女嗰班,就好少會考慮走
聽講做裝修果d反而易搵喎
超市收銀都得。生活可以好過係香港。
巴打聯想力豐富
正解
隔離同事嗰個等完約走
我都有幾個Friend 走,個個都係幾叻個d,我d窮鬼只可以留係香港
我係廿尾
冇諗過走
唔好一碌尻打一船人
大把黃既根本唔想離開
其實唔洗好多.

你身邊每10個人有1個走, 呢個數今日問應該唔難搵. 即係10% 嘅人會走全港. 即係70萬人.

你話70萬人夠多未? 而且, 我好肯定我身邊 (我中佬, 身邊朋友9成係young parents) 有不少於30% 個family 係100%會走. 未計諗緊個d. 咁你計下呢度係幾多人.

話無事個d 人, 一係PR, 一係5毛, 一係做緊譚仔呀姐個d 工.
過到去有手有腳怕乜?
你一定要搵返同一個rank同一份人工就話難姐
問啲同學個個都係
都係無料嘅喺香港先生存到 走左唔通等乞食咩
識人80 後個d 都走得就走
如果BNO 5+1走人, 拎唔拎到MPF筆錢?
14 年單野唔大? 16,17 年已經全面上去消費,喜茶都係17年左右進駐香港
比著你, 你都唔會登報話比所有人知你會走, 最多咪講比親戚同最熟既朋友
特別係同事, 肯定唔會講出黎
就算無疫情, 過關唔知重會唔會左查右查
已經令唔少人少左去既意慾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞