身邊開始有人準備移民

1558 回覆
1386 Like 49 Dislike
如果無下一代又忍到極權嘅, 真係冇咩必要走...
走唔一定係為自己, 可以係為咗下一代有機會唔會成為一個貪錢而忍口又無良知嘅人咋
認同。但如果有機會,我意思係份工係認同外國經驗/有幫助,咁樣無下一代都可以試吓發展。
咁遲?
由佢國安班人開始講
到放風健康碼就搞緊份工同mpf
依家都開始陸續走緊啦喎
5年前就移
係,外國樓係住的
租約偏向保障租戶
唔似香港業主大晒

先租後買會好d
一去到成副身家隊落樓
環境 社區都未摸清 好易後悔
好認同
橫掂香港都係捱
點解唔去外國捱

純粹怕陌生 同bb仔有咩別

你永遠唔知香港會唔會變新疆
正如2018無人信
香港人可以咁團結
7.1勇武原來係共識
陳彥霖 周梓樂 可以咁樣被滅口
7.21 8.31 可以係警黑連線
律政司可以亂告暴動 放生支持者

你仲有一息尚存
總有可能會有下一代
總有可能有家庭

仲留係度 你將來個仔會點諗你
之前大把97前都鬧父母無申請BNO
你反而做返同樣的野...
還未著手籌備的人,好快啲搞例如賣樓之類,因為個市遲下可能會跌
無計.
屋企啲老野唔會走. 賣唔到
最多自己走. 預咗層樓當無咗.
香港只係安全泡泡,因為我地熟悉。錢易搵因為要益商家,唔係有錢人既話你老人福利同住屋隨時倒貼比佢。我認同去到外國係有少少推倒重新開始,但都係多左一個本錢,他日5眼互通咪仲好前途?

係香港除非你上大灣區,如果唔係嘅話local香港出世香港讀書又唔係醫生律師都係打份牛公一個唔該中年比人取代左就要去做廢佬。

加上有下一代嘅,真係其實唔洗諗。都係除非有意去中國搵食啦⋯⋯
就算有心返中國搵食
文化唔同
仲背負「25仔香港人」身份
咪又係地底泥

咁多隱憂 都唔走
我真係唔明諗緊乜

老一輩 呢d隱憂唔太關佢事
最怕都係新疆模式
但佢地都退休只要生活到
都無咩太大影響
後生就完全唔同
你同班老嘢講話再唔賣樓,個市遲早冧
其實我都係講事實啫,葉劉都話豪宅劈價促銷啦!
長遠來講,留係度嘅人一定要變成中國人/大灣區人先會生存得順風順水,當然可以用生命去不合作同不認同強權,但歐美暫時極其量只能做到開放比港人走,一係打仗,但以中國今日嘅性格係唔會再低頭多一次。香港人要長存,一定要係第二個地方保留我地所有嘅文化同智慧
等睇到時cut綜援班藍屍廢老暴動
豪宅個 target 都唔係一般市民
普通6, 7百萬單位跌5-10% 我估已經大把人狗衝.
咁樣講無用,班老野係點都唔信個市會冧
老野走唔走唔關事
佢地都會生活到

但係後生的手足
唔該真係走啦
你係唔會融入到大灣區
黎緊做戰犯嫁咋
唔好心存僥倖
如果我有小朋友就一定走
唔想比佢哋學『共產國民教育』
係價值觀嘅問題,愛國唔需要成日掛在口邊
唔好俾5毛有機會用『中國人』3個字鞭撻你
講句唔滿意政府嘅說話就屈你違反『國安法』食屎啦!
你點肯定你留喺香港人工會加?
隨時好似TVB個導演咁明明唔係自己錯都比人哋逼走,乜嘢都話國安法,咁樣嘅職場環境你覺得仲有機會升職咩
本身預左舊錢抽中居屋就買
但老婆話想生仔,變左拎筆錢移過台灣再生仔,留係香港一定唔會生

可以有新生活唔使對住班閪口閪面既港畜諗起都覺得舒服
驚去英國搵唔倒工
驚去英國搵得少過香港
驚去英國唔適應
驚去英國俾人歧視

但係唔驚國安法莫須有送你中
唔驚身家性命財產俾支共共曬
唔驚支人頂爛市搶你飯碗
唔驚真香港人俾人越溝越淡 要適應支國文化
唔驚喺香港俾講蝗語嘅人歧視

好驚好驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞