身邊開始有人準備移民

1558 回覆
1386 Like 49 Dislike
哩兩個月個個見面都係討論去邊同幾時走
有小朋友就好快,冇都係兩三年內
香港好快得返癈佬同同鄉
你話我知
咁多人等緊開工,人地憑乜要請你?
仲要大把人冇牌,講英文唔流利

我真係懷疑你班人有冇係外國生活過
定一世人係香港,一有5+1 就幻想到外國生活好撚易
中哂
如果你冇BNO 冇錢 冇能力 都唔係叫你走 其實你唔使理 因為你都冇得走
係有BNO/有錢/有能力嘅人先諗緊走唔走
支共的邏輯:1989天安門無事,2019香港一樣會無事。睇吓點?
藍領工種其實喺外國好吃香,ielts唔一定要9既,不過練下要有6係基本。
走左既人冇一個上嚟開post話自己過得好好
你咪慢慢FF
黃營係咪特別多窮人好似無 統計/民調

但之前好多民調話學歷越高,反政府/反中國 比例越高
同意
藍領去到真係輕鬆

咁睇得起香港人, 你計亞太區 「平均」黎講係香港屈機既, 港大Ielts 平均分有7分(only)
但你去到native speaker既地區, 根本好多「大學生」都收皮
廢老都唔擺得幾耐
點會仆街
係都係藍廢青
下一個加速器應該是南沙人工島。
你宣誓就攞得
我重申:唔好幻想到自己好易In到洗碗掃地超市工好冇
會唔會係你幻想多D?
大把人預撚左去到要做藍領/由低做起啦
但就算咁都會想走人呀 點解呀?
因為香港唔撚適合人住呀
呢排cx 嘅london機
班班去程差唔多full
返黎嗰程 好似其他機咁得五六十個客
咁你走左未呀
真呀 正常香港人都ielts7.5
之後支那大換血,香港再唔係香港,無人黎投資,再睇下最強既國際金融中心已經變成笑話,隔幾年變埋支那金融中心,香港永不超生

除左光復同支爆,係香港睇唔到將來
你的朋友就是你
30 樓上點解無MONEY FOR 未來六年就問下自己, 三十樓下英文唔流利都唔趁呢啲時間去操都係問自己
職安真漢子,做水電嗰啲中年人好多都係細個讀唔成書去學門手藝淨係識啲生字,問路都係指俾你睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞